≫ 

Oko 1.000 zatvorenih radioaktivnih izvora zračenja se nalazi u Bosni: U upotrebi njih 131

Prema procenama, na području BiH ugrađeno je na desetine hiljada ovakvih uređaja

  • 0
Radijacija, radioaktivno, nuklearna elektrana Foto: Pixabay.com

Prema podacima Saveta ministara BiH, trenutno se u BiH nalazi 926 zatvorenih radioaktivnih izvora zračenja i uređaja koji sadrže zatvorene izvore zračenja, od kojih je u upotrebi 131.

Ovu informaciju je od Saveta ministara tražio poslanik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH Saša Magazinović, koji je u proceduru uputio pitanje vezano za tačne lokacije na kojima se nalaze radioaktivni izvori u BiH, preneo je Klix.ba, piše Tanjug.

Kako je navedeno u odgovoru Državnog registra izvora jonizirajućeg zračenja, trenutno se raspolaže podacima od ukupno 926 izvora radioaktivnog zračenja s tim što u taj broj ne ulaze radioaktivni detektori dima, za koje se ne vodi evidencija.

Prema procenama, na području BiH ugrađeno je na desetine hiljada ovakvih uređaja, navodi sarajevski portal.

Kada je reč o ukupnom broju radioaktivnih izvora, treba naglasiti da se trenutno aktivno koristi 131, a njihova upotreba uglavnom je vezana za medicinu i koristi se u svrhu radioterapije i ostalih tretmana.

Osim u medicinske svrhe, radioaktivni izvori mogu da se pronađu i u mnogim kompanijama u BiH, koje izvore koriste u industrijske svrhe, u što spadaju uređaji za merenje vlažnosti, gustine kao i drugi slični uređaji.

Što se tiče lokaliteta koji sadrže radioaktivne izvore koji se više ne koriste, u Bosni i Hercegovini trenutno postoji ukupno 26 takvih objekata.

Od ovog broja, devet lokaliteta trenutno sadrži više od pet radioaktivnih izvora koji se više ne koriste.

Pored privremenih centralnih skladišta u Kantonu Sarajevo, kao i onog Banjaluci, koje nije u funkciji, na spisku se nalaze i Rudarski institut Tuzla, "Arcellor Mittal" u Zenici i Prijedoru, Fabrika cementa Kakanj, Fabrika glinice Birac Zvornik, KCUS, kao i Institut za materijale i kvalitet unutar firme "Energoinvest."

Video: Telegraf prošetao ostacima Titovog rudnika uranijuma: Da li je radioaktivan?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA