Pooštrene mere u Budvi: Zatvaraju se sva šetališta, igrališta, maske obavezne na javnim površinama

Svi državni, opštinski organi i službe su u obavezi da uspostave maksimalni stepen koordinacije i saradnje u svojim aktivnostima u cilju sprovođenja predloženih mera za sprečavanje daljnjeg širenja epidemije korona virusa

  • 1
Crna GORA BUDVA TURISTI, turizam, panorama grada, more, letovanje plaža odmor Foto: Tanjug/Newmediateam

Opštinski Tim za zaštitu i spasavanje Opštine Budva, doneo je jutros niz preventivnih mera kako bi se sprečilo dalje širenje korona virusa.

Nakon što je Ministarstvo zdravlja, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore, donelo naredbu kojom se zabranjuje lokalnom stanovništvu izlazak sa teritorije Opštine Budva i Opštine Tivat, u Budvi su uvedene dodatne mere.

Tim Opštine Budva, kojim je jutros predsedavao gradonačelnik Budve Marko Carević a na osnovu preporuka IZJCG i Ministarstva zdravlja CG je doneo sledeće zaključke i preventivne mere:

1. Od ponedeljka 15.02.2021. godine zatvaraju se igrališta i teretane na otvorenom prostoru na teritoriji opštine Budva.

Za izvršavanje ove mere je zadužena i odgovorna Komunalna policija Budva.

U slučaju potrebe Komunalnoj policiji će asistirati i pomagati pripadnici CB Budva i Službe zaštite i spašavanja Budva, prenose Vijesti.me.

2. Na osnovu Naredbe za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa koju je donelo Ministarstvo zdravlja i Preporuka IZJCG, u cilju efikasnije zaštite zdravlja građana i sprečavanja prenošenja virusa, opštinski Tim donosi naredbu o zabrani korišćenja svih šetališta na teritoriji Opštine Budva (Jaz, Budva, Bečići, Rafailovići, Miločer, Sveti Stefan, Pržno, Petrovac, Buljarica); svih plaža, trgova, parkova i javnih površina pogodnih za okupljanja koje se nalaze na teritoriji ove opštine kao i platoa ispred Starog grada. Opštinski Tim je doneo odluku da na prostoru Starog grada mogu boraviti samo vlasnici objekata i oni koji žive i rade na ovom lokalitetu, u skladu sa izdatim naredbama nadležnih državnih organa. Zadužuje se Komunalna policija da vrši kontrolu poštovanja izdatih zabrana korišćenja u saradnji sa Centrom bezbednosti Budva. Svi koji prekrše izdate naredbe biće procesuirani shodno propisanim zakonskim sankcijama. Ova mera primjenjivaće se od ponedeljka, 15.02.2021 godine.

3. Zadužuje se Služba zaštite i spašavanja Opštine Budva da vrši redovnu dezinfekciju svih objekata javnih ustanova na teritoriji opštine kao i javnih površina, stambenih ulaza, ulica, parkinga i drugih površina u cilju suzbijanja širenja novog korona virusa u cilju zaštite zdravlja građana.

4. Pripadnici Službe zaštite i spašavanja se stavljaju na raspolaganje Patronažnoj službi JZU Dom zdravlja u cilju bržeg i efikasnijeg delovanja i pružanja pomoći COVID pacijentima koji se nalaze na kućnom lečenju.

5. Obaveza svih stanovnika Budve je nošenje zaštitne maske na javnim površinama, a kontrolu i poštovanje će sprovoditi pripadnici Komunalne policije.

6. Sva službena vozila Opštine Budva, javnih ustanova i lokalnih preduzeća stavljaju se na raspolaganje opštinskom Timu za zaštitu i spašavanje za potrebe dopremanja hrane, lekova i drugih potrepština građanima Budva kojima je pomoć potrebna.

7. Pozivaju se privredni subjekti koji posluju u vreme važenja privremenih mera da se striktno pridržavaju izdatih naredbi i poštuju higijenske, zdravstvene i druge uslove.

8. U cilju smanjenja gužvi u objektima gde se vrše pekarske delatnosti preporučuje se da se roba izdaje putem šaltera kako bi se izbeglo zadržavanje u samim objektima i time održala preporučena socijalna distanca.

9. Pozivaju se trgovinski objekti koji se bave prodajom prehrambene i mešovite robe, finansijske institucije, apoteke, subjekti koji se bave poštanskom delatnošću i drugi, da prilagode radno vreme novonastaloj situaciji i da strogo poštuju preporuke Instituta za javno zdravlje Crne Gore o propisanoj socijalnoj distanci za korisnike usluga. Takođe se pozivaju da poštuju i druge propisane mere kojima se obezbeđuje veća sigurnost i bezbednost zaposlenih i kupaca i time dodatno obezbede poštovanje socijalne distance i sprečavanje širenja koronavirusa.

10. Zadužuje se CB Budva da osnovu dobijenih spiskova lica koji su pozitivni na kovid-19, od strane zdravstveno-sanitarne inspekcije i drugih nadležnih državnih organa vršri kontrolu poštovanja izrečenih mera, kao i u slučaja kršenja istih preduzmu sve zakonske mere u cilju sankcionisanja neodgovornih građana.

11. Zadužuje se CB Budva da u situacijama kada drugi nadležni državni organi ne mogu pronaći ili stupiti u kontakt sa licima koji su kovid pozitivni ili im je izrečena mera samoizolacije, preduzmu radnje kako bi se ista pronašla i procesuirala u skladu sa zakonskim nadležnostima.

12. Svi državni, opštinski organi i službe su u obavezi da uspostave maksimalni stepen koordinacije i saradnje u svojim aktivnostima u cilju sprovođenja predloženih mera za sprečavanje daljnjeg širenja epidemije koronavirusa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA