≫ 

Decu budili u zoru i prisiljavali da prose, terali na ulicu i po zimi: Uhapšena banda kod Tuzle

Decu su budili u ranim jutranjim satima i, bez obzira na vremenske prilike, prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mesta te su ih nadzirali tokom prosjačenja

  • 5
Beskućnik, beskućnici, lutalica, lutalice, prosjak Foto ilustracija: Pixabay

Sedam osoba je uhapšeno u velikoj policijskoj akciji u Tuzlanskom kantonu, a reč je o osumnjičenima za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za iskorišćavanje dece za prisilno prosjačenje.

Na šest lokacija na području Lukavca, Gračanice i Kalesije pripadnici Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona rano jutros su izvršili pretrese te je uhapšeno sedam osoba koje su osumnjičene za organizovanu trgovinu ljudima, odnosno za organizovano iskorišćavanje dece za prisilno prosačenje, prenosi Klix.ba.

- Š. S. je osumnjičen da je organizovao i rukovodio grupom u kojoj je bilo još šest osoba, a koje su u periodu od 2017. do kraja 2020. godine prisiljavale veći broj dece uzrasta od četiri do 14 godina da prosjače - kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Prema njegovim rečima, osumnjičeni su decu budili u ranim jutranjim satima i, bez obzira na vremenske prilike, prevozili ih na različite lokacije u više od 25 mesta na području Tuzlanskog kantona, Federacije BiH i Republike Srpske te su ih nadzirali tokom prosjačenja.

- Deca su članovima ili organizatoru grupe morala da predaju dnevne iznose novca od 40 do 150 KM (od 20 do 75 evra) - precizirao je Arnautović.

Portparolka Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Amra Kapidžić je kazala da su današnjoj akciji prethodile višemesečne istražne aktivnosti Odseka za seksualne delikte, maloletničku delikvenciju i nasilje u porodici, koji deluje pri Sektoru kriminalističke policije.

Prema njenim rečima, prilikom pretresa na mestima događaja je pronađeno i više od desetero dece te je u slučaj uključen i Centar za socijalni rad zbog daljnjeg postupanja u okviru zakonskih nadležnosti.

Istražitelji MUP-a TK će nakon kriminalističke obrade dostaviti Kantonalnom tužilaštvu izveštaj protiv uhapšenih, a nakon njihovog ispitivanja postupajući tužilac će se odlučiti koje dalje mere će predložiti.

Video: Prvo su se čuli pucnji, a onda hapšenje: Dileri pali u Beogradu tokom primopredaje kokaina

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    17. februar 2021 | 14:36

    Pa oko zelenjaka 20ro dece prosi na ulicama svaki dan za nekog bosa i nikom nista

  • DARKO 100%

    17. februar 2021 | 14:47

    Ko rano rani dve srece grabi,a neko po ceo dan zeva🥱dobro jutro,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA