≫ 

Hrvati će uskoro moću u Ameriku samo sa pasošem?

- U poslednjih godinu dana napravili smo značajne korake kako bismo se priključili “U.S. Visa Waiver” programu - napisao je Božinović na Tviteru

  • 23
Hrvatski pasos Hrvatski pasoš / Foto: Wikipedia

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj objavila je da je broj odbijenih viza hrvatskim državljanima za tu zemlju u prošloj godini pao ispod tri odsto.

- Zvanično je. Konačna stopa odbijanja za hrvatske podnosioce zahteva za turističku/poslovnu vizu pala je prošle godine na 2,69 odsto, što je važan korak napred u pridruživanju američkom programu za odbacivanje viza. Radujemo se što će Hrvati u bliskoj budućnosti putovati u Sjedinjene Države bez viza - napisala je na Tviteru otpravnica poslova u američkoj ambasadi u Zagrebu Viktorija J. Tejlor.

Objavu ambasade SAD prokomentarisao je i ministar spoljnih poslova Davor Božinović.

- U poslednjih godinu dana napravili smo značajne korake kako bismo se priključili “U.S. Visa Waiver” programu, što potvrđuje i današnja objava službene statistike da smo spustili prag odbijenih zahtjeva za vize na 2,69 odsto. Ostaje još potvrda o ispunjavanju sigurnosnih uslova koju očekujemo uskoro. To znači da će Hrvati uskoro moći putovati bez viza u SAD - napisao je Božinović na Tviteru, a prenosi "Jutarnji list".

Hrvatski list podseća da je pad broja odbijenih viza ispod tri odsto bio glavni preduslov za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane, te se očekuje skoro ukidanje viza za SAD.

Tačan termin kada bi trebalo da vize budu ukinute nije poznat, ali do toga bi navodno trebalo da dođe u narednim mesecima, ističe "Jutarnji".

Ukidanje viza gotovo 30 godina je nerešeno diplomatsko pitanje u odnosima dveju zemalja. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduslove, a poslednji koji je Hrvatska trebalo da ispuni jeste manje od tri posto odbijenih zahteva.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice EU kojima SAD do sada još nije ukinuo vize.

Video: Otvaraju se teretane, kladionice... Hrvatska popušta mere

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ffm

    18. februar 2021 | 06:35

    Mi mozemo sa licnom kartom u Bosnu 😂

  • Salko

    18. februar 2021 | 08:24

    Ako neka idu neka odmore evropu da im sto vise vidimo ledja.

  • Antun-Tunja

    18. februar 2021 | 06:36

    Vrijednost RH putne isprave(Putovnice) osta br.1 u okruženje.Dobro je da nikad više ne moram da imam i gledam onaj ružni Pasoš SFRJ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA