≫ 

Donacija Srbije stigla u CG: Sleteo avion sa 2.000 doza vakcine protiv korone

Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore od početka mandata, kako navodi, vode više bilateralnih pregovora kako bi dobili vakcine

  • 82

Avion Vlade Srbije sa 2.000 doza vakcina protiv korona virusa Sputnjik V stigao je večeras na aerodrom u Podgorici.

Reč je o prvim dozama vakcina protiv koronavirusa u toj državi.

Delegacija Vlade Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem, na aerodromu je dočekala predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić.

Brnabić je kazala je da je donacija od 4.000 vakcina dovoljna da se vakciniše 2.000 ljudi. Podsetila je da će Srbija uskoro poslati još 2.000 doza.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam ovde sa vama... To možda ne deluje kao velika količina vakcina, ali je to dovoljno količina za imunizaciju zdravstvenih radnika ili ugroženih građana ili radnika u gerontološkim centrima - kazala je večeras premijerka Ana Brnabić.

- Želela bih ovom prilikom da izrazim divljenje kako se Crna Gori bori (sa korona virusom), jer primećujem da je veliki broj testiranih što je pravi vid borbe dok ne dođu do vakcine. Drago nam je što se dobro nosite - dodala je ona.

Brnabić se zahvalila Krivokapiću na dočeku i potpredsedniku Dritanu Abazoviću, sa kojim je kako kaže bila u "dnevnom kontaktu i koji je lično gurao da ove vakcine stignu što pre". Ističe da je solidarnost "najvažnija u najtežim vremenima".

Video: Brnabić: Želimo da gradimo mostove bratstva sa Crnom Gorom

- Treba da se držimo zajedno. Poruka predsednika (Aleksandra) Vučića i mene je da ako bude potrebno, biće još vakcina kao donacija iz Srbije mada znamo da će vama uskoro stići vakcine koja je uplatila. Ako bude bila potrebna dodatna podrška, tu smo ovde za vas. Mi smo ove Sputnjik V vakcine koje se teško dobijaju, kao i sve ostale, dobili zahvaljujući ličnom prijateljstvu predsednika Vučića i predsednika Rusije Vladimira Putina i veliko mi je zadovoljstvo što smo mogli da pomognemo narodu Crne Gore - istakla je Brnabić.

Ana Brnabić, Zdravko Krivokapić Foto: Printscreen/TV Pink

- Mi ovim gestom ništa drugo ne želimo sem da otvorimo novo poglavlje u odnosima Srbije i Crne Gore i podignemo te odnose na najveći mogući nivo. Da odnosi među nama budu odnosi braće i sestara, najboljih i najbližih prijatelja.  Želim da se zahvalim svim onim ljudima koji se trude i žele da odnosi Srbije i Crne Gore budu najbolji mogući. Nama je jedini interes i najveći prioriret da gradimo mostove bratstva i prijateljstva sa Crnom Gorom  - dodala je premijerka Srbije.

"Srbija daje sve od sebe da pomogne drugima u regionu"

Brnabić je poručila je večeras u Podgorici da Srbija čini sve što može da u teškim trenucima pomogne i drugim zemljama u regionu.

Brnabić je za RTS na podgoričkom aerodromu, a nakon što je predala donaciju vakcina Sputnjik V, rekla da je to samo još jedan gest "pružene ruke".

Kako je navela, prvi takav gest je bio kada je Srbija povukla odluku da crnogorski ambasador Tarzan Milošević mora da napusti Srbiju nakon što je ambasador Srbije Vladimir Božović proglašen za personu non grata u Crnoj Gori.

- Želimo da imamo najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom, kao sa najboljim prijateljima", kazala je Brnabić.

Na pitanje zašto Srbija donira vakcine Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori, premijerka kaže da je Srbija to učinila zato što je najvažnije biti solidaran u najtežim trenucima.

- Nije dovoljno da ste vi sigurni i bezbedni ukoliko vaš prvi komšija nije siguran i bezbedan - kaže Brnabić.

Istakla je da se Srbija borila svime što ima da nabavi vakcine i navela da su vakcine koje ima rezultat i političkih veza, ličnih prijateljstava, stabilnog budžeta...

Premijerka je naglasila da Srbija ima dovoljno vakcina da vakcine svoje građane i da je u mogućnosti da pomogne drugima.

- Zašto onda to ne bismo i učinili - rekla je Brnabić i ponovila da je na ovaj način Srbija svima u svetu pokazala koliko je solidarnost važna.

"Najdragoceniji poklon"

Premijer Zdravko Krivokapić je na aerodromu kazao da su vakcine najdrogoceniji poklon "koji smo mogli da dobijemo i dodao da je zdravlje građana najvažnije".

- Zdravlje iznad svega, a solidarnost pre svega, to je iskaz današnjeg velikog događaja - kazao je Krivokapić i dodao da su građani Crne Gore dugo iščekivali kada će doći vakcina.

- Nadam se da će ovo biti novi početak razvoja naših odnosa, koji su jedno vreme bili u zastoju. Moramo da unapređujemo naše odnose u korist naših građana, jer je to naša obaveza - rekao je Krivokapić na aerodromu u Podgorici, nakon što je premijerka Srbije Ana Brnabić predala prvi kontingent vakcina.

Video: Krivokapić: Vakcine dokaz poštovanja Srbije prema Crnoj Gori

On je zamolio Brnabić da građanima Srbije prenese izraze zahvalnosti, što su, kako je kazao uputili građanima Crne Gore donaciju.

Još 2.000 doza Sputnjik V vakcine stići će narednih dana, najavljeno je ranije iz Ministarstva zdravlja, prenosi RTCG.

Ministarstvo zdravlja i Vlada Crne Gore od početka mandata, kako navodi, vode više bilateralnih pregovora kako bi dobili vakcine i stavili pod kontrolu širenje virusa.

Video: Ana Brnabić: Pomažite kada je najpotrebnije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gile

    17. februar 2021 | 20:32

    Sto ne dadosmo vakcine onim drzavama sto nisu priznale Kosovo nego onima koji bi nas prodali.

  • Ćupričanin

    17. februar 2021 | 19:05

    Kakav smo mi dzek od drzave,hrvatima pare za zemljotres crnogorcima vakcine 😂 A nas narod trpi gladan 👏🏻👏🏻👏🏻

  • Dare

    17. februar 2021 | 21:58

    A danas Abazovic od srca cestita dan drzavnosti Kosova. Ko je tu vise lud.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA