≫ 

Zavadlav tvrdi da nije kriv za ubistva: "Oslobodite me i nominujte za Nobelovu nagradu za mir"

Optuženi za trostruko ubistvo kaže da je u vreme događaja bio na moru

  • 3
Filip Zavadlav, suđenje, Split, ubistvo Foto: Tanjug/HINA/Miroslav Lelas

Danas se završava suđenje Filipu Zavadlavu za trostruko ubistvo u Splitu u januaru prošle godine.

Optužnica tereti Zavadlava da je 11. januara 2020. godine krenuo u ubilački pohod u samom središtu Splita, na Šperunu i Velom Varošu, naoružan kalašnjikovim te je iz bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog kruga koji su iznuđivali, pretili i fizički napadali njegovog brata i njega lično, hicima likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka te Marina Ožića Paića.

Suđenje Zavadlavu je započelo u 9 sati. Uvela su ga trojica pravosudnih policajaca iz zatvora u Gospiću, a ponovo na suđenju nosi pancirku.

"U vreme događaja bio sam na moru"

- U potpunosti negiram počinjenje kompletne optužbe. Razmišljanje da bih bio eventualno učesnik događaja je nametnuto od drugih osoba putem medija i pisama, što sam ja prihvatio i poverovao - kazao je Zavadlav, prenosi Dalmatinski portal.

Tvrdi da 11. januara 2020. u popodnevnim satima uopšte nije bio u Varošu.

- Bio sam na moru, a uhapšen sam na temelju nečije insinuacije i trenutnog shvatanja pojedinca. Nisam to napravio. Zašto bih tako nešto napravio? Još uvek me niko nije nedovoljno uverio da sam ja osoba koja je pucala u 15:34 na Šperunu i u 15:42 u Radmilovićevoj - rekao je Zavadlav.

Rekao je i par reči o ubijenima.

Filip Zavadlav, suđenje, Split, ubistvo Foto: Tanjug/HINA/Miroslav Lelas

- Što se tiče stradalih, mogu potvrditi da sam bio prisutan prilikom njihovih hetero nasilnih ispada koje sam posle komentarisao s poznanicima, a što su oni shvatili na svoj način i interpretirali. Na to nisam mogao da utičem - kazao je Zavadlav.

"Nominujte me za Nobela"

- Žao mi je što živim u društvu u kojem se događaju ovakve stvari. Želim da se izvuku pouke na institucionalnom nivou, da se ovakve stvari više ne događaju. Čuo sam da su neke osobe bile maltretirane od žrtava, radi se o neprilagođenim osobama i nasilnicima. Nisam kriv, tražim da me oslobodite optužbe i da me nominujete za dodelu Nobelove nagrade za mir - dodao je on.

Nije se složio s nalazom veštaka psihijatara i psihologa koji su utvrdili da je bio bitno smanjeno uračunljiv u trenutku počinjenja dela.

- Ne slažem se sa psihijatrima, bio sam i ostao potpuno zdrava osoba. Ako moja krivica leži u tome što sam živ, onda sam apsolutno kriv. Dajte mi 50 godina zatvora - kazao je Zavadlav.

Uveren je da će ga sud pustiti na slobodu.

- Nejasna je i neutvrđena ostala i ova nabavka oružja, tako da ni od toga nema ništa. Kada dođem kući, verovatno ću se još nečega setiti - rekao je Zavadlav i zamolio predsednicu sudskog veća sudiju Višnju Strinić da presudu donese što pre, ako je moguće danas.

Presuda Zavadlavu u utorak

Sud će presudu doneti u utorak, 23. februara. Branko Šerić, advokat Filipa Zavadlava, komentarisao je ispred suda današnje ročište u kojem je trostruki splitski ubica izneo svoju obranu.

- I dalje tvrdim da nije bio uračunljiv i njegova današnja odbrana se uklapa u tu procenu. Zato sam predložio dopunu ili novo psihijatrijsko veštačenje. Bilo je kako je bilo, bili ste prisutni, mislim da su zastupnici oštećenih i državno tužilaštvo već u diskrepanciji - rekao je Šerić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Momci

    19. februar 2021 | 12:59

    Bravo Filipe, dobro si ucinio i Bogu i narodu, veliki pozdrav iz 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • To

    19. februar 2021 | 13:52

    Fico kralju...resio si gamad i sad se bori kako znas i umes...podrska za tebe 💪

  • Krkub

    19. februar 2021 | 16:10

    Nista nije slagao!Ovog decka treba osloboditi i nagraditi i svaki slican slucaj ne treba biti kažnjih i mozda će to malo promeniti situaciju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA