≫ 

Gavrani terorišu stočare kod Stare Gradiške: Jednom pobili 70 jaganjaca, zatekli užasan prizor

Ove inače pametne ptice znaju kako da izbegnu ljude, ali i kako da se zavuku do ovaca i jaganjaca koji imaju krov nad glavom

  • 5
Jaganjci jagnjad ovce Foto: Pixabay.com/Ilustracija

Stočari mesta Pivare kod Stare Gradiške, nakon šakala, sve veće probleme imaju s gavranima. Jednom od njih usmrtili su čak 70 jaganjaca. Ovce i jaganjce koji su do sada bili na pašnjacima ne puštaju dalje od nadstrešnica, ali gavrani čak i tu znaju da se zavuku.

Mnogi gavrani vrebaju na stado od 250 ovaca. Omiljena meta su im jaganjci stari do četiri dana. Dolazilo je do kočenja ovaca. Kad do toga dođe sleti 10-15 gavrana oko nje i dok ne ubiju mlado ne staju. Iskljucaju mu oko, kroz njega dolaze do mozga, onda vade debelo crevo i pojedu ga. Od jaganjaca na kraju ostane tek nekoliko većih kostiju.

Ovakvi prizori šokirali su i Dragutinovu pomoćnicu Renatu koja se brine o onim najmlađim životinjama, prenosi Rtl.hr.

- Mislim grozno. Dođeš ujutro pa vidiš da visi oko, crevo, ma užasno. Blizu smo šume. Očekuješ sve, šakala, lisicu, ali ovo nam nije bilo ni na kraj pameti. Dok nismo ogradili sa svih strana probleme su nam pravili šakali, ali ovo što sada rade gavrani... S ovako nečim se još nismo susreli. To izgleda grozno, a mi im ništa ne možemo - rekla je Renata Čović.

Ove inače pametne ptice znaju kako da izbegnu ljude, ali i kako da se zavuku do ovaca i jaganjaca koji imaju krov nad glavom.

- Ovce bi rado na livadu, ali ja im to ne dam. Zatvorio sam ih i sad ćemo videti, da nemam štete. Sve skupa uništeno je 70 do 80 jaganjaca - rekao je Dragutin Marjanović, vlasnik OPG-a.

Dugoročnog rešenja nema vidiku. Ptice nestanu kad dođe gazda. No on ipak ne može biti stalno s ovcama, jer treba da se posveti i drugim životinjama koje drži na čak 50 hektara pašnjaka, a gavrani vrebaju i na najmanji propust.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    24. februar 2021 | 06:52

    To je zato sto nema lovaca. Da zađe grupa lovaca, i ubije jedan broj, ne bi više to radili. Gavran je pametna ptica. Kada ubijes jednu ostale beže sa te lokacije. Ne osećaju se ugroženim. Nemaju prirodnog predatora.

  • Nikola Uzelac

    24. februar 2021 | 06:48

    "Она" Стара Градишка"? Ништа чудно..

  • mm

    24. februar 2021 | 09:03

    Jedino da zapatite jastrebove

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA