≫ 

U Hrvatskoj srušen spomenik kozarskoj deci i borcima zbog parkinga

Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca

  • 14
Hrvatska zastava

Foto: Pixabay

U Noskovačkoj Dubravi, mestu u Virovitičko-podravskoj županiji u Hrvatskoj, srušen je spomenik posvećen srpskoj deci sa Potkozarja koja su stradala u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, poginulim borcima vojvođanskih brigada i žrtvama ustaškog terora, a razlog je namera lokalne vlasti da napravi parking.

Spomenik je izgrađen pedesetih godina prošlog veka, a u sklopu njega nalazila se i spomen-kosturnica. Ispred njega se, prema rečima zamenika virovitičko-podravskog župana Igora Pavkovića, svake godine odavala počast poginulima.

Ali, kako navodi, sada bi sve to trebalo prebaciti dvadesetak metara dalje kako bi se na njegovom mestu izgradio parking.

- Tokom radova na uklanjanju spomenika i kosturnice pojavile su se kosti vojvođanskih boraca - navodi Pavković.

 

Prebacivanje spomenika i kosturnice, kako piše portal "Novosti", inicirala je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim delovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, ispred čije se upravne zgrade spomenik i nalazi.

Oni na tom mestu žele da izgrade parkiralište za autobuse zbog potreba hostela i prihvatilišta.

- Zbog pojave kostiju, pozvana je policija, koja je napravila uviđaj i zatvorila gradilište dok se to pitanje na reši - navodi Pavković.

Postoji konsenzus da kosti budu premeštene na mesno groblje i tamo sahranjene. To je i stav Njegovog preosveštenstva episkopa pakračko-slavonskog Jovana.

Do kraja ove sedmice biće održan sastanak predstavnika Srba i Srpske pravoslavne crkve sa lokalim vlastima kako bi problem bio rešen.

Pavković i predstavnici srpske zajednice, bez obzira na kosturnicu, smatraju da spomenik koji je sada srušen, ipak, negde treba da postoji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bora

    26. februar 2021 | 12:52

    E, a vojvođanski autonomaši i separatisti grade i kupuju vile po hrvatskom primorju, čak i oni čiji su dedovi i očevi pobegli u Vojvodinu da bi se spasili ustaškog noža.

  • Laki

    26. februar 2021 | 12:46

    Stvarno su od svih Srba najgori Hrvati...

  • Božija pravda

    26. februar 2021 | 13:01

    Bog dugo trpi a jako bije !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA