≫ 

Patrijarh Porfirije sutra u poseti manastiru Jasenovac

Porfirije će biti dočekan u manastiru Jasenovac u 15.30 časova

  • 1
Ustoličenje novog srpskog patrijarha Porfirija,  SPC, Sveta arhijerejska liturgija Foto: Tanjug/AP

Patrijarh srpski Porfirije posetiće sutra manastir Jasenovac i eparhiju pakračko-slavonsku na poziv episkopa te eparhije Jovana.

Porfirije će biti dočekan u manastiru Jasenovac u 15.30 časova, kada će biti služena doksologija, navela je u saopstenju Eparhija pakračko-slavonska, objavljeno je na sajtu SPC.

- S neizmjernom radošću saopštavamo da će, na poziv Njegovog Preosveštenstva Episkopa pakračko-slavonskog g. Jovana, Njegova Svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Porfirije učiniti zvaničnu posjetu našoj Episkopiji i manastiru Jasenovcu u nedelju, 28. februara 2021. godine Gospodnje. Njegovu Svetost Patrijarha g. Porfirija dočekaćemo u manastiru Jasenovcu u 15:30 časova, kada će biti služena doksologija - saopštili su iz Eparhije pakračko-slavonske.

U Lekeniku na Baniji danas je uručena pomoć stanovnicima koji su nakon razornog zemljotresa ostali bez svojih domova u prisustvu patrijarha srpskog Porfirija i zamenika predsednika Štaba za obnovu od zemljotresa Borisa Miloševića.

Patrijarh srpski je u Lekeniku dočekao isporuku dva velika i četiri manja kontejnera, donacije SPC-a i ambasade Srbije u Zagrebu i naglasio kako su ti kontejneri mnogo opremljeniji od onih koji su stizali ranije, kad „ih nije bilo dovoljno na rezervi”, navodi Hina.

Porfirije je ranije danas posetio Majske Poljane, gde je rekao kako je SPC uz pomoć „svih dobrih ljudi” i grada Beograda osigurao nešto više od stotinu kontejnera, pa je najavio da će pomoći i prilikom obnavljanja kuća.

Naglasio je kako su privremeni stambeni objekti „prva pomoć” stanovnicima pogođenim potresom, a da tek predstoji veći posao obnove.

Milošević je rekao da je do sada na Baniji priključeno 1.800 privremenih smeštajnih objekata, od kojih je 1.520 kontejnera prošlo kroz "državne ruke", kroz Lekenik i civilnu zaštitu.

On je zahvalio je Porfiriju i Srpskoj pravoslavnoj crkvi što je od prvog dana nakon zemljotresa pružala pomoć stanovnicima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA