Rusi potvrdili da je Hrvatska zainteresovana za "Sputnik V"

Ambasada navodi da su danas razgovarali telefonom ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko i hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš

  • 4
Oksfordska kovid vakcina, Sputnjik v vakcina Foto: Tanjug/AP, Shutterstock

Hrvatska je potvrdila da je zainteresovana za kupovinu ruske vakcine Sputnjik V, objavila je večeras Ambasada Rusije u Hrvatskoj na svojoj Fejsbuk stranici i Tviter profilu.

Ambasada navodi da su danas razgovarali telefonom ambasador Rusije u Hrvatskoj Andrej Nesterenko i hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš i da je u razgovoru "potvrđeno da je hrvatska strana zainteresovana za kupovinu potrebne količine vakcine 'Sputnjik V' iz Rusije u skladu sa svim propisima EU, kao i odredbama zakona Hrvatske".

- Sagovornici su izrazili zajedničko mišljenje da se to pitanje mora hitno rešiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje održava određeni nivo slučajeva zaraze korona virusom, kao i da su otkriveni novi sojevi koje epidemiolozi još nisu proučili i koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku - piše u objavi na Fejsbuku.

Ambasada polazi od pretpostavke da se u borbi protiv korona virusa moraju udružiti snage s hrvatskim partnerima radi zdravlja građana dve zemlje, prenosi Tanjug.

Sredinom februara Nesterenko je rekao agenciji RIA Novosti da je ambasada u kontaktu sa službenim Zagrebom po pitanju nabavke ruske vakcine.

Beroš je nakon njegove izjave rekao da se Hrvatska dogovorila s Rusijom o nabavci vakcine, ali da bi bilo optimalno da glavna regulatorna agencija EMA (Evropska agencija za lekove) odobri tu vakcinu, a što ruska strana očekuje u aprilu.

Video: U Srbiju stiglo još 50.000 doza ruske Sputnjik V vakcine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bdhm

    3. mart 2021 | 02:30

    Nek naruče od njihovih voljenih Nemaca samo njih uvek cemaju i kao omiljene turiste let e zad tražiti od njih bijontekove

  • ja

    3. mart 2021 | 08:00

    hahaha kakva ironija drage komsije

  • Ljubiša

    3. mart 2021 | 22:41

    Dobiće istu vakcinu kao Navaljni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA