Mural vladike Atanasija i mitropolita Amfilohija osvanuo u Trebinju: Krasiće jednu od ulica u centru

Mural je oslikan na prostoru bašte jednog hotela, u blizini ulaza u Stari grad u Trebinju

  • 2
Vladika Atanasije, mitropolit Amfilohije

Foto: Tanjug/Rade Prelić, Youtube/Телевизија Храм

Jednu od ulica u centru Trebinja od juče krasi mural umirovljenog episkopa Atanasija i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Mural je oslikan na prostoru bašte hotela Platani, u blizini ulaza u Stari grad u Trebinju.

Autor murala, koji je nastao za svega nekoliko sati, uoči sahrane upokojenog vladike Atanasija Jevtića je Miloš Narančić iz Trebinja, koji je do sada muralima ukrasio mnoge ulice i prolaze u Hercegovini.

Од вечерас једну од улица у центру Требиња красиће мурал умировљеног епископа Атанасија и митрополита...Posted by Удружење Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији on Петак, 05. март 2021.

 

 

Podsetimo, episkop zahumsko-hercegovački Atanasije preminuo je pre dva dana posle teške borbe sa korona virusom. Biće sahranjen danas u paraklisu Vaskrsenja Gospodnjeg u groblju manastira Tvrdoš.

Iz Eparhije zahumsko-hercegovačke saopšteno je da će jutrenje sa opelom biti služeno u Sabornom hramu u Trebinju od 8.30 časova, a od 10.00 časova Sveta zaupokojena liturgija.

Episkop dr Atanasije Jevtić rođen je 8. januara 1938. godine u selu Brdarici. Osnovnu školu završio je u Draginju, a nižu gimnaziju započeo 1949. u Šapcu i završio osmoljetku 1953. u Debrcu.

Učio je zatim Bogosloviju u Rakovici i završio u Beogradu, juna 1958. (u generaciji sa sadašnjim Episkopom Amfilohijem i Lavrentijem). Po završetku Bogoslovije, upisao Bogoslovski fakultet u Beogradu 1958. godine, ali je u novembru iste godine pozvan na odsluženje dvogodišnjeg vojnog roka.

Episkop Atanasije je posebno kao jeromonah bio učesnik mnogih domaćih i međunarodnih naučnih skupova iz oblasti crkvene istorije, teologije, filosofije i hrišćanske kulture.

Istovremeno je sarađivao u mnogim crkvenim i svetovnim publikacijama kod nas i u inostranstvu. Autor je brojnih knjiga, studija, članaka, ogleda i beseda na više svetskih jezika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bravo

    6. mart 2021 | 11:00

    Sveci koji su hodali zemljom ostao je jos samo Grigorije koji vredi skoro svi drugi su prodali veru za veceru

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA