≫ 

Hrvati izabrali tri najbolje nove reči: Sad imaju kihobran, ali i novi izraz za respirator

Reč kihobran predložena je za sneeze protector, odnosno, kako je ranije naveo Jutarnji, "stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada"

  • 52
Srpsko hrvatski rečnik Foto-montaža: Wikipedia, pixabay.com

Reči dišnik za respirator, kihobran za "sneeze protector" i rukozborac za osobu koja se služi znakovnim jezikom, proglašene su najboljim novim rečima u hrvatskom jeziku u prošloj godini.

Odluku o tome je doneo časopis Jezik i Zadužbina „Dr Ivan Šreter".

Prvu nagradu za dišnik dele Drago Štambuk, književnik, prevodilac i diplomata i Karlo Kulaš, student iz Zagreba, druga nagrada za kihobran pripala je Marinu Periću, Zadraninu, zaposlenom u firmi koja proizvodi kihobrane, a treća nagrada za rukozborca Ani Mihovilić, zaposlenoj u IT firmi.

Izbor najboljih novih hrvatskih reči posvećuju se Danima hrvatskoga jezika koji se obeležavaju od danas pa do 17. marta i u znak sećanja na Deklaraciju o hrvatskom jeziku kojom je 1967. obranjen hrvatski jezik, prenela je Hina.

Podsetimo, hrvatski časopis "Jezik" i fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su nedavno 19 reči koje su ušle u uži izbor za najbolju novu hrvatsku reč i Nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020. godinu.

Od 19 reči, kako su naveli, čak osam njih pokušava da "zameni tuđice" koje su povezane uz epidemiju Kovida-19. Za reč pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lokdaun društvostaj ili obustavka.

Reč kihobran predložena je za sneeze protector, odnosno, kako je naveo Jutarnji, "stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada", a za samoizolaciju samoosama.

U užem krugu našle su se i nove reči za newsletter - novosnik, za regenerator - obnovnik, za solarnu ploču - suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha - rukozborac, za screenshot - preklikati, za tabu - zabranjenica, a za korektor - prebrisač ili prebrisnik.

Video: Zlikovac iz Jasenovca počeo krvavi pohod u selu kraj Banja Luke: Prvi pokolj ustaškog fra Sotone

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    11. mart 2021 | 12:34

    Komedija sa njima🤣🤣

  • 534

    11. mart 2021 | 12:47

    Presmešni su koliko žele da pobegnu od toga da su od svih srba najgori.

  • Miroslav

    11. mart 2021 | 12:51

    Koliko god da se trude da iskrive jezik nemogu pobeći od te činjenice da je reč Srpskom jeziku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA