≫ 

Ambasade 5 zemalja i EU poručuju: "Entiteti nemaju pravo da se otcepe od BiH"

- Put napred za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR-ovoj agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije - navodi se u saopštenju

  • 31
posebna sednica Narodne skupstine Republike Srpske u Banjaluci Narodna skupština Republike Srpske, Foto: ATA images

Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD, kao i specijalni predstavnik Evropske unije u Sarajevu izdale su zajedničko saopštenje povodom zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske.

- Ponovo izražavamo svoje opredeljenje za teritorijalni integritet i fundamentalnu strukturu Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države sa dva entiteta koji nemaju pravo na otcepljenje od BiH - navodi se u zajedničkom saopštenju, prenosi Klix.ba.

U vreme kada se zemlja suočava sa brojnim problemima, uključujući pandemiju, pozivaju sve institucije vlasti da se fokusiraju na zadovoljenje potreba njenih građana, uključujući potrebu za reformama neophodnim za ekonomski oporavak i napredak na putu ka EU, a ne na izjave koje unose podele, prenosi Tanjug.

- Put napred za BiH je jasno formulisan u Mišljenju EU i OHR-ovoj agendi 5+2, i to je ono na šta treba da se fokusiraju institucije koje traže okončanje međunarodne supervizije. U međuvremenu, nastavljamo pružati podršku i visokom predstavniku i EUFOR - navodi se u saopštenju.

Ističe se da visoki predstavnik nastavlja sa ključnom ulogom u sprovođenju civilnog dela Dejtonskog mirovnog sporazuma, u skladu sa svojim mandatom i ovlašćenjima koja mu je dala međunarodna zajednica.

NSRS usvojila je u sredu u Banjaluci zaključke u vezi sa ocenom rada visokog predstavnika, primenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. Usvojena je i informacija o primeni Aneksa 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Skupština RS smatra da je vreme da BiH sa svoja dva entiteta i tri konstitutivna naroda preuzme odgovornost za vlastiti razvoj u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim pravom, a ako to ne bude na dnevnom redu u skorije vreme, treba pokrenuti razgovore o mirnom razlazu, navodi se u zaključcima skupštinske većine.

Video: Dodik: Hoćemo naš status predviđen Dejtonskim sporazumom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pavle

    12. mart 2021 | 09:45

    Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i SAD Su hipokrite! Priznali ste otcepljenje Kosova od Srbije i ignorisali rezoluciju SB UN 1.244, i sad kmečite da entiteti nemaju pravo da se otcepe od BiH?! Entiteti su provincije, a KiM je bila nešto poput provincije! Istom tom Kosovu odnosno šiptarima ste odobrili otcepljenje i to pod odmazdom srpskog naroda na Kosovu! To što ste izustili je licemerje i diskriminacija i zapamtite ovu Pandorinu kutiju ste vi otvorili disolucijom Jugoslavije, pa onda SCG, te nakon toga Kosova od Srbije! Dakle i slovenci, hrvati, bošnjaci, makedonci, crnogorci i šiptari imaju pravo na samoopredeljenje, referendum i otcepljenje, a jedino srbi su primorani da nam se nad sopstvenim narodom vrši egzodus, proterivanja i odmazda, ne dozvoljavajući im zaštitu vitalne egzistencije unutar granica gde im je zagarantovan mir i sloboda bez opresije! Sram i stid da vas bude!

  • REPUBLIKA SUMSKA

    12. mart 2021 | 10:24

    A

  • Johan

    12. mart 2021 | 08:36

    A šta misli međunarodno pravo Rusija,Kina,Brazil, Indija...,mante se mišljenja viševekovnih okupatora,kolonizatora i eksploatatora.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA