≫ 

Sarajevo zaključano do ponedeljka: Sve zatvoreno, kretanje ograničeno

U Kantonu Sarajevo jutros je bilo aktivno 4.086 slučajeva, a u samoizolaciji se nalazi 5.682 osoba

  • 1
Sarajevo, panorama grada Foto: Milena Đorđević

Kanton Sarajevo je večeras od 20 sati zvanično u delimičnom lokdaunu koji će biti okončan u ponedeljak, 15. marta u 7 sati ujutru. U naredna dva dana neće raditi većina poslovnih objekata poput kafića, restorana, tržnih centara, frizerskih salona...

Vlada Kantona Sarajevo je meru o uvođenju lokdauna donela 8. marta, a sve u cilju suzbijanja širenja korona virusa s obzirom na veoma lošu epidemiološku sliku i veliki broj hospitalizovanih i zaraženih osoba, piše Klix.ba.

Nove mere se odnose uglavnom na poslovne subjekte kojima se zabranjuje rad u navedenom periodu.

Stanovnicima Kantona Sarajevo kretanje je dozvoljeno od 5 do 23 sata, a tokom vikenda će raditi javni prevoz.

Iz inspekcije je najavljeno da će kontrole biti usklađene sa poslednjim naloženim merama. Policijski službenici Uprave policije KS će pratiti i pružati podršku u radu inspektorima s ciljem zaštite javnog interesa.

Poslovni subjekti se pozivaju na saradnju, razumevanje i poštivanje propisanih mera u ovom teškom epidemiološkom trenutku u glavnom gradu BiH.

S obzirom na to da ove mere nisu na snazi u drugim kantonima u FBiH i RS, veliki broj građana iz Sarajeva planira da provede vikend van glavnog grada. U Istočnom Sarajevu su upravo iz ovog razloga najavljene rigorozne kontrole.

Krizni štab, vlasti i zdravstveni radnici apeluju na sve građane da maksimalno poštuju sve naložene preporuke i mere, a to podrazumijeva da smanje kretanje, ne odlaze na mesta gde su gužve, nose zaštitne maske, drže fizičku distancu i redovno peru ruke.

Građanima je preporučeno da ukoliko se ne osećaju dobro, ostanu kod  kuće, ne odlaze na posao i da se obavezno jave svom lekaru.

Iz naredbe o zaključavanju su izuzete su prehrambene radnje i pekare, apoteke, benzinske pumpe, prodavnice hrane za životinje, specijalizovane prodavnice medicinskih sredstava, veterinarskih proizvoda i opreme, potom subjekti koji obavljaju delatnosti zdravstvene zaštite i socijalne pomoći, oni koji obavljaju veterinarske delatnosti, kantonalna javna komunalna preduzeća i kantonalna javna preduzeća.

Tokom perioda pooštrenih mera radiće i aerodrom, kopneni prevoz i ostale pomoćne delatnosti u prevozu, hoteli i sličan smeštaj uz posluživanje hrane samo za goste koji imaju prijavljen boravak, subjekti koji se bave proizvodnom delatnosti, pogrebnim i srodnim delatnostima, kao i gradilišta.

Osim toga, u ovom periodu dozvoljen je rad javnih kuhinja, kao i priprema i dostava hrane i pića do 23 sata, uz poštivanje higijenskih i epidemioloških mera. Sportska takmičenja i treninzi takođe su dozvoljeni, ali bez prisustva publike.

U Kantonu Sarajevo jutros je bilo aktivno 4.086 slučajeva, a u samoizolaciji se nalazi 5.682 osoba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sta znaci

    12. mart 2021 | 21:59

    aktivni slucajevi? Koliko je aktivnih slucajeva u Srbiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA