≫ 

Zatvorena birališta u Nikšiću, počelo prebrojavanje glasova

U prethodne četiri godine na vlasti u Nikšiću bila je DPS u koaliciji sa Socijaldemokratama, a u lokalnom parlamentu nije bilo opozicionih stranaka, jer su bojkotovale izbore održane u februaru 2017. godine

  • 19
Izbori glasanje Nikšić Crna Gora Foto: Tanjug/Zoran Žestić

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, večeras su zatvorena biračka mesta na lokalnim izborima.

Na 138 biračkih mesta, koja su bila otvorena od sedam sati ujutru do 20 sati uveče, pravo glasa imalo je 58.833 birača. Oni su odlučivali o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta, a počelo je prebrojavanje glasova.

Prema nekim informacijama crnogorskih medija, preliminarni rezultati Opštinske izborne komisije trebalo bi da budu poznati navodno oko ponoći.

Na izborima učestvuje šest lista, a sa pozicije gradske vlasti nastupa koalicija "Evropski tim za Nikšić", koju predvodi DPS kojoj je cilj da zadrži vlast u rodnom gradu i poslednjem uporištu aktuelnog crnogorskog predsednika i izbegne poraz koji bi, prema ocenama, tu partiju mogao da pošalje u političku istoriju.

U borbi za vlast u Nikšiću učestvuju i lista "Mir je naša nacija", čiju osnovu čine demokrate Alekse Bečića, i lista "Crno na belo" koju predvodi stranka Ura Dritana Abazovića.

U izbornoj trci su i pokret pod nazivom "Ne damo Nikšić" koji predvodi Gordana Radović, savetnica premijera Zdravka Krivokapića koji, inače, javno nije podržao nijednu listu na nikšićkim izborima.

Na izborima učestvuje i Narodni pokret biznismena Miodraga Dake Davidovića.

Snage na izborima odmeravaju i stranke vladajuće koalicije koje u Nikšiću nastupaju fragmentirano. Na glasačkom listiću je lista "Za budućnost Nikšića", čiji je stožer Demokratski front Andrije Mandića, a koja u svom izbornom logou ima boje ranije crnogorske, kao i sadašnje srpske zastave.

OIK: Do 19 sati izašlo 80,5 odsto

Rade Perišić, predsednik Opštinske izborne komisije, kazao je "Vijestima" da je izlaznost do 19 časova 80,5 odsto, dok je u avgustu prošle godine izlaznost bila 80,24 odsto.

Prema njegovim rečima nije bilo incidenata, a prve preliminarne rezultate očekuju oko ponoći.

Do 19 sati na izbore izašlo 81,2 odsto građana

Centaa za monitoring i istraživanje (CeMi) saopštio je da je od 19 sati na izborima u Nikšiću glasalo 81,2 odsto birača.

Srpska lista posetila Nikšić

Delegacija Srpske liste predvođena predsednikom Goranom Rakićem i potpredsednikom Igorom Simićem posetila je danas Nikšić i tom prilikom, kako se navodi u saopštenju SL "u ime Srba sa Kosova i Metohije pružili punu podršku koaliciji “Za budućnost Nikšića” i njihovom kandidatu za gradonačelnika Marku Kovačeviću".

- U nedelju 14. marta budite jedinstveni, budite složni, jer samo je to ključ za uspeh i "Za budućnost Nikšića". Braća sa Kosova i Metohije su sa vama, kao što ste i vi bili sa nama kada nam je bilo teško. Veliku zahvalnost i veliki pozdrav upućujem i bratu Andriji Mandiću, koji je sa nama bio, koji je sa nama sada i koji će sa nama biti uvek. Još jednom, srećno u nedelju, Za budućnost Nikšića' - poručio je Rakić, a prenosi portal Kosovo online.

Do 17 časova na izbore izašlo 77,8 odsto glasača

Na lokalnim izborima, koji se održavaju danas u Nikšiću do 17 sati glasalo je 77,8 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

Do 15 sati glasao 70 odsto birača

Na lokalnim izborima u Nikšiću do 15 sati glasalo je 70 odsto upisanih birača, saopštio je predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Rade Perišić.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) saopštio je da je izlaznost do 13 sati bila 61,2 odsto.

Građani Nikšića biraju između četiri koalicije i dve partije.

Dva birališta kasnije otvorena

Početak glasanja na lokalnim izborima koji se danas održavaju u Nikšiću kasnio je na dva biračka mesta, a posmatrači su već u prvom satu zabeležili nepravilnosti.

Predsednik Opštinske izborne komisije (OIK) Nikšić Rade Perišić izjavio je za TVCG da se kasnilo sa glasanjem na dva mesta u Elektroprivredi Crne Gore i to zbog kamera.

On je naveo da su bile uključene kamere i da je nakon intervencije OIK-a sistem nadzora kamerama ugašen, pa je jedno biračko mesto nastavilo da radi. Međutim, birački odbor na drugom biračkom mestu nije hteo da počne proces glasanja dok se kamere ne prekriju, iako su bile isključene iz sistema.

Na prvom biračkom mestu kasnilo se 20-ak minuta, dok je na drugom biračkom mestu proces glasanja počeo nakon 45 minuta.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) je saopštio da je na biračkom mestu u OŠ "Mileva Lajović-Lalatović" predsednik biračkog odbora koristio mobilni telefon, što je suprotno odredbama Zakona o izboru odbornika i poslanika, prenosi RTCG.

Takođe, na biračkom mestu 120 birač je naglas izgovorio broj partije za koju je glasao, čime je prekršio Zakona o izboru odbornika i poslanika.

Izbori u Nikšiću test za vladajuću većinu

Lokalni izbori u Nikšiću podjednako su važni i za vlast i za opoziciju i smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Ðukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima 2020. posle 30 godina smenila DPS sa vlasti.

Izbori u rodnom gradu Mila Ðukanovića održavaju se u atmosferi naglašene napetosti i naboja političkih partija, a osim oštre retorike, predizbornu kampanju obeležilo je nekoliko incidenata izazvanih sukobima između pristalica partija koje učestvuju na izborima.

Prema ocenama analitičara, nikšićki izbori prevazilaze okvire lokalnih ne samo zbog značaja koji imaju za vlast i opoziciju u Crnoj Gori, već i zato što im veliku pažnju pridaju i mediji iz regiona koji o izborima izveštavaju kao istorijskim i presudnim za tu zemlju.

Direktor podgoričkog Društva za istraživanje politike i političke teorije Vladimir Pavićević rekao je ranije za Tanjug da su izbori u Nikšiću važni, jer su prvi nakon parlamentarnih iz avgusta 2020. na kojima je "razvlašćena" Ðukanovićeva DPS.

Prema njegovim rečima, predstavnici svih političkih opcija posmatraju upravo Nikšić kao priliku da pokažu da su "međuvreme od avgusta iskoristili da osnaže i ojačju".

On očekuje, kako kaže, "težak" poraz DPS-a na sutrašnjim izborima uz ocenu da je stanje te partije posledica poraza na parlamentarnim izborima, ali i izostanka reformi na nedavno održanom vanrednom kongresu.

Pavićević je kazao da je prema istraživanjima, u koja je imao uvid, ubedljivi favorit koalicija "Za budućnost Nikšića", okupljena oko Demokratskog fronta koja bi, kako je ocenio, mogla da računa na više glasova nego lista oko DPS.

- To je veoma zanimljiv podatak i to bi bilo prvi put, od obnove višestranačja u Crnoj Gori, da u Nikšiću neka izborna lista ima pojedinačno više glasova nego DPS - rekao je Pavićević.

Inače, lider DPS i crnogorski predsednik Milo Ðukanović je u predizbornoj kampanji za lokalne izbore u Nikšiću ponovo optužio Srbiju za mešanje u izborni proceš u Crnog Gori.

On je na predizbornoj tribini u Nikšić ponovo izneo optužbe da Beograd navodno da radi na projektu velike Srbije u čijem je središtu Crna Gora i da se, kako je rekao, najnovija ofanziva tog koncepta videla u vreme parlamentarnih izbora pošle godine.

Ðukanović je govorio da je u kampanji za izbore u Nikšiću ta uloga "još agresivnija i otvorenija".

U prethodne četiri godine na vlasti u Nikšiću bila je DPS u koaliciji sa Socijaldemokratama, a u lokalnom parlamentu nije bilo opozicionih stranaka, jer su bojkotovale izbore održane u februaru 2017. godine.

Nikšić je jedan od 11 gradova i opština u Crnoj Gori koji su zbog pogoršane epidemiološke situacije sa virusom korona zaključani od 10. marta.

Ta mera je na snazi i u Podgorici, Budvi, Tivtu, Herceg-Novom, Ulcinju, Cetinju, Plužinama, Baru, Kotoru i Pljevljima, a važi sedam dana.

Zabranjeno je kretanje stanovnika izvan tih opština i gradova, izuzev za ranije definisane izuzetke i uz potvrde.

Video: Nikšićani: Ko bude vladao u Nikšiću, vladaće u celoj Crnoj Gori

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    14. mart 2021 | 08:01

    Đukanović nema drugi izgovor nego uvek isti, Srbija mu kriva za poraz. Samo što narod nije više glup da naseda na takve batal priče.

  • ЛеМи

    14. mart 2021 | 07:40

    Срећно браћо! 🇷🇸

  • Johan

    14. mart 2021 | 12:10

    Samo hrabro danas se u Nikšiću brani srpstvo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA