"Čula sam plač, bio je zamotan u čaršav": Devojka iz Zagreba ispred vrata pronašla bebu

Policija traga za roditeljima

  • 1
Ostavljena beba, napuštena, Kučevo, Hitna pomoć

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Videla sam upaljeno svetlo u kući, što mi je već bilo neobično jer nikoga od članova porodice nije bilo kod kuće, a i donju etažu ni ne koristimo jer se mora srediti. Dok sam prolazila hodnikom do sobe da ugasim svetlo, začula sam dečji plač. To me jako iznenadilo....

Ovako započinje priču mlada Zagrepčanka koja je na pragu svog doma u petak uveče pronašla bebu staru samo nekoliko nedelja.

Niko ne zna ko je bebu i zašto ostavio u njihovom domu, piše 24sata. Ova šesteročlana porodica otišla je u petak iz kuće u popodnevnim satima. Majka pojašnjava kako su u školu vozili mlađu ćerku, a kasnije ostali kod roditelja, gde su slavili očev rođendan.

- Moja najstarija ćerka, koja je i pronašla bebu, već je oko 21 sat htela da ide peške kući, ali smo je nagovorili da ostane još malo. Na kraju je kući krenula nakon 23 sata – priča majka.

Beba već poplavela od zime

 

Ćerka (17) pojašnjava kako je sve vreme imala neki neobičan osećaj.

- Nešto me je vuklo kući i nakon 23 sata više nisam mogla da izdržim. Kući sam stigla oko 23.30. Čim sam začula plač bebe, koji me iznenadio, tražila sam od kuda dolazi. U hodniku, gde nemamo svjtla, bila su kolica moje najmlađe seke. Upravo u njima neko je ostavio bebu koja je bila hladna i već je poplavela. Brzo sam uzela sekino roze ćebence i zamotala ga. Bio je dečko samo zamotan u čaršav i tako ostavljen - priča devojka.

Pohitala je na gornji sprat kuće, gde inače žive i imaju grejanje, i nazvala majku. Cela porodica je odmah došla kući.

- Nazvali smo policiju i ubrzo je stigla i Hitna pomoć. Uzeli su bebu s ćebencetom i odvezli je u bolnicu – kaže još vidno uzbuđena majka.

- Ne mogu to da razumem. Majka sam i znam šta znači imati bebu. Nikad svoje dete ne bih mogla tako da ostavim. Pomisao da je bio tako mali sam, u čaršavu, u mraku, odmah mi tera suze na oči. Ma strašno - kaže majka.

Policija ih je, kaže, ispitivala sumnjaju li možda na nekoga...

- Zaista ne znamo, ali verovatno je neko iz kvarta. Pretpostavljamo da su pratili kad nećemo biti kod kuće jer je beba bila prehlađena, što znači da je duže bila ostavljena. Rekla bih da nema ni mesec dana, odnosno da ima oko dve nedelje - priča majka. Jedino što su još primetili neobično jeste da je peć preko koje imaju centralno grejanje bila otvorena.

- Nije niko zapalio vatru, ali čini se da je možda neko planirao da ugreje možda sebe i bebu – kaže majka.

Iako je taj donji deo kuće neuređen, kaže da su pre nekih mesec dana jednom muškarcu dopustili da onde prespava nekoliko dana dok se ne snađe.

"Mi bismo se brinuli o njemu"

 

- Spavao je onde bez greanja četiri dana, ali onda smo ga zamolili da nađe drugi smeštaj – dodala je.

Ne znaju ima li to ikakve veze s napuštenom bebom. Nakon što su ispričali što se događalo u petak, otkrili su kako bi bili voljni da se brinu o dečaku ako neće imati ko.

Iz Policijske uprave zagrebačke potvrdili su da su dobili prijavu, ali detalje ne smeju da iznose. Bebu je Hitna pomoć prevezla u KBC Zagreb, gde je zbrinuta i, srećom, odličnog zdravlja. Beba će verovatno završiti u domu za nezbrinutu decu jer nema potrebe da je zadrže u bolnici. Policija za to vreme nastavlja da traga za roditeljima.

Ovo nije prvi put da se bebe u Hrvatskoj napuštaju. Pre 14 godina devojčicu zamotanu u peškir ostavili su ispred vrata porodic Vrcan u Ugljanima kraj Sinja, a 2017. su bebu u kolicima ostavili ispred župne kancelarije u Brestju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA