Hrvatska pojačava mere za suzbijanje epidemije

Hrvatski medij navodi da je izvesno da zatvaranja neće biti

  • 0
Zagreb, vakcinacija Foto: Tanjug/HINA

Epidemiološka situacija se u Hrvatskoj pogoršala, a poslednja dva dana je broj novozaraženih korona virusom znatno iznad 1.000.

Kako je juče saopšteno, rast broja novih slučajeva zaraze korona virusom iznosi gotovo 50 posto u odnosu na prošlu sedmicu.

Zbog velikog rasta, ali i zbog toga što se u naredno vreme teško može očekivati pad broja novih slučajeva, a s velikim brojem dolazi i sve veći broj hospitaliziovanih, što će u izvesnoj meri opteretiti zdravstveni sistem, u javnosti se počelo nagađati o novim strožim merama, pa čak i o novom zaključavanju zenlje, piše Index.hr.

Ipak, taj portal saznaje da lokdauna uoči Uskrsa, a sasvim izgledno i kasnije, neće biti. Umesto toga, kako se navodi, hrvatski Krizni štab uvodi, ili možda bolje reći, pojačava model mera po županijama koji će proširiti i na kažnjavanja.

Izvori Indexa navode da su u štabu već počeli da preduzimaju aktivnosti koje bi trebalo da dovedu do znatno većeg angažmana lokalnih štabova u kažnjavanju onih koji se ne drže mera.

To se u prvoj meri odnosi na vlasnike raznih objekata, od kafića i restorana do trgovina, teretana i drugih koji prema odlukama Štaba moraju sprovoditi mere u svojim objektima, ali i na građane, prvenstveno kad je reč o nenošenju ili neispravnom nošenju maski, ali i u slučajevima nedopuštenih privatnih okupljanja.

Doći će do velike promene i generalnom pristupu prema kažnjavanju u celoj zemlji, piše Index i dodaje da se prestaje s praksom davanja samo upozorenja prilikom kršenja mera. Odsada će se upozorenja svesti na minimum i ide se u masovno izdavanje prekršajnih prijava i novčanih kazni za kršenje mera. Tamo gde za to bude elemenata izdavaće se i krivične prijave za širenje zarazne bolesti, što je nadležnost policije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA