≫ 

Slovenački državni vrh vakcinisao se AstraZenekom: Žele da vrate poverenje građana u ovu vakcinu

Predsednik države Borut Pahor, premijer Janez Janša, predsednik parlamenta Igor Zorčič i predsednik Državnog veća Alojz Kovšca zajedno su se vakcinisali popodne u prostorijama Nacionalnog Instituta za javno zdravlje

  • 2
Janez Janša Slovenija vakcinisanje AstraZeneka vakcinacija Foto: Tanjug/AP

Kompletan slovenački državni vrh danas se vakcinisao vakcinom AstraZeneke kako bi ostalim građanima vratio poverenje u to cepivo koje je Evropska agencija za lekove dan ranije ponovo  proglasila efikasnim i sigurnim za primenu.

Predsednik države Borut Pahor, premijer Janez Janša, predsednik parlamenta Igor Zorčič i predsednik Državnog veća Alojz Kovšca zajedno su se vakcinisali popodne u prostorijama Nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Borut Pahor  Slovenija vakcinisanje AstraZeneka vakcinacija Foto: Tanjug/AP

NIJZ je objavio kratak video kako svi čekaju na vakcinisanje, sedeći na stolicama, uz primerenu fizičku distancu, te njihove pojedinačne fotografije, na kojima im medicinska radnica daje vakcinu.

Predsednik Borut Pahor je nakon vakcinisanja na Tviteru napisao da je time želeo da da svoj skromni prilog da se epidemija u Sloveniji što pre završi.

- Verujmo nauci i stručnjacima koji nas pozivaju da se vakcinišemo - poručio je slovenački predsednik dodavši kako sredinom ove godine Slovenija slavi 30. godišnjicu samostalnosti, a nakon toga drugi put preuzima predsedanje Većem Evropske unije, pa želi da se država do tada vrati u "normalno stanje" nakon teške zdravstvene krize izazvane korona virusom.

- Želeo bih da ovogodišnji Dan državnosti 26. juna proslavimo zajedno i po celoj našoj domovini i da se vratimo normalnom životu. Imamo vakcinu koja je glavni način da se to ostvari - naveo je Pahor u poruci građanima.

Da se vakcinisao i predsednik vlade Janez Janša potvrdila je na Tviteru i njegova Slovenska demokratska stranka (SDS).

Janez Janša  Slovenija vakcinisanje AstraZeneka vakcinacija Foto: Tanjug/AP

U petak se vakcinisao i ministar obrane Matej Tonin, a sledećih dana će se prema planu vakcinisati i ostali članovi vlade, dok je u petak već započelo i vakcinisanje zastupnika u parlamentu te radnika u pomoćnim službama u toj ustanovi.

Nakon kratkotrajnog preventivnog zastoja s vakcinisanjem AstraZenekinom vakcinom Slovenija je u petak, nakon što ju je EMA opet proglasila sigurnom i efikasnom, opet dozvolila da se koristi pa će se nastaviti njome masovno vakcinisanje i osoblja u školama i vrtićima, kako bi vaspitno-obrazovni procesi mogli da se nastave uživo.

Video: On je vranjanska legenda i svetski fenomen: Čovek koji je primio različite vakcine

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    19. mart 2021 | 17:04

    Ma verujemo! Valjda su promućkali pre upotrebe

  • Kiki

    21. mart 2021 | 03:04

    A zasto nasim ljudima koji zele u vasu zemlju obavezno zahtevate vakcinaciju fajzerom?Koja vam je to fora?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA