≫ 

Elena i Toma bili su najmanje bebe na dan potresa u Zagrebu: Ovako izgledaju posle herojske bitke

Njih dvoje bili su u jedinom inkubatoru koji su uspeli da iznesu iz bolnice u dvorište, a ukupno je 26 beba palčića tog jutra premešteno u portirsku kućicu

  • 0
HRVATSKA ZEMLJOTRES ZAGREB, Croatia Earthquake, porodilište Foto: Tanjug/HINA/Daniel Kasap, Tanjug/Twitter/@KMARIO

Tog nedeljnog jutra, 22. marta 2020, u Petrovoj bolnici dogodilo se čudo. Nakon što je Zagreb pogodio prvi potres, bilo je jasno da zgrada nije sigurna i da trudnice, porodilje, ali i prevremeno rođene bebe moraju hitno da odu iz zgrade. Najmanja beba tog jutra, malena Elena od 590 grama i Toma, rođen tek nekoliko sati pre potresa do tog dana nisu upoznali svoje roditelje. Danas, godinu dana kasnije, možete da vidite zašto se za bebe palčiće kažu da su istinski heroji.

Nakon što je razoran potres pogodio Zagreb, trudnice, porodilje i bebe bile su prisiljene da napuste Petrovu bolnicu. Ali gde su mogli da odu? Napolju je bilo hladno, a bebe su u inkubatorima na temperaturi od 37 stepeni. Da njihova nesreća bude veća, to je jutro u Zagrebu počeo da pada i sneg. Nekome je tada sinula ideja: smestiće ih u portirsku kućicu. To je jedino mesto koje je daleko od zgrade, pa je sigurno ako ona počne da se urušava, a istovremeno je i grejano, prenosi Dnevnik.hr.

Ubrzo je počela akcija spasavanja. 26 beba palčića je dežurna lekarka ručno intubirala jednog po jednog. Sestre su ih potom zamotale u ćebiće, pokrile inkubatore i trčale s njima napolje. U kućici od nekoliko kvadrata bilo je kao u mravinjaku. 26 beba i ko zna koliko sestara i lekara. Izlazili su i ulazili na smene jer su morali ručno da im duvaju svaki udisaj, od kojih je svaki doslovno bio borba za život.

Najmanja među palčićima bila je malena Elena teška 590 grama, a najmlađi je bio maleni Toma, rođen nekoliko sati pre potresa. Njih dvoje bili su u jedinom inkubatoru koji su uspeli da iznesu iz bolnice u dvorište. Tamo su proveli nekoliko sati punih neizvesnosti, straha i brige. Oni do tada nisu upoznali svoje roditelje. Neki su čekali mesecima da svoju bebu uzmu u ruke.

Pogledajte njihovu priču u snimku koji sledi:

Godinu dana nakon zemljotresa ekipa je posetila domove tim porodica i pokazala zašto za bebe palčiće kažu da su pravi mali heroji.

Jer, uprkos nemogućim uslovima u kojima su došli na ovaj svet, Toma i Elena, jači su od svih prognoza.

Video: Ultrasi iz Zagreba izašli na ulice da pomognu vojsci i građanima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA