≫ 

Ruski ambasador tvrdi da Moskva nije pretila BiH zbog NATO

Ambasador Rusije je takođe kritikovao to što NATO u svojim publikacijama opisuje Rusiju kao glavnog neprijatelja BiH

  • 9
Igor Kalabuhov Foto: Printscreen/Youtube/RTRS vijesti

Ambasada Rusije u BiH odbacilo je tvrdnje da Moskva preti Sarajevu zbog mogućeg približavanja članstvu u NATO, istakavši u posebnom pismu članovima Predsedništva BiH da samo žele da se pri odlučivanju o članstvu uzmu u obzir mišljenja svih političkih činioca u zemlji.

Ruska ambasada je tokom dana saopštila da su članovima Predsedništva BiH Željku Komšiću i Šefiku Džaferoviću poslali posebno pismo ambasadora Igora Kalabuhova kako bi razjasnili sumnje o tome koji je zapravo stav Moskve kad je reč o priključivanju BiH NATO-u.

Komšić i Džaferović su prošle nedelje upozorili kako Rusija neće određivati hoće li BiH postati članica Alijanse, te su kao "neprihvatljivu pretnju" odbacili posebnu izjavu ruske ambasade u kojoj je pisalo kako bi članstvo u NATO-u bio "neprijateljski čin" na koji bi Rusija svakako odgovorila, javlja Hina, a prenosi Index.

Na tu usku izjavu reagovale su i brojne političke stranke, čije je sedište u Sarajevu, odbacujući je kao neprihvatljivu, a osudio ju je i američki ambasador u BiH Erik Nelson, kao i portparolka NATO-a Oana Lungesku.

- Hoće li se države odlučiti za saradnju s NATO-om, bilo putem partnerstva ili kao punopravne članice alijanse, zavisi od države i o 30 saveznika (u NATO-u). Ni jedna treća strana nema pravo da interveniše ili staviti veto na takav postupak. Sve pretnje u tom pogledu su neprihvatljive - kazala je ranije Lungesku.

Odgovarajući na kritike iz BiH i sa Zapada, ambasador Kalabuhov tvrdi kako njegova zemlja ne preti BiH niti dovodi u pitanje njen suverenitet, nego samo traži da se uvaže stavovi svih u državi.

- Pravo da se izjasne oko članstva BiH u NATO-u imaju kako pristalice ovog pravca tako i svi oni koji žele da skrenu pažnju na posledice pridruživanja tom vojnom bloku čija je snaga usmerena protiv moje zemlje - napisao je Kalabuhov u privatnom pismu Komšiću koje je ipak došlo do lokalnih medija.

Ambasador Rusije je takođe kritikovao to što NATO u svojim publikacijama opisuje Rusiju kao glavnog neprijatelja BiH.

Kalabuhov je demantovao da je navodno zaoštrena retorika Rusije protiv BiH rezultat događaja iz decembra 2020. godine, kada su Komšić i Džaferović odbili da se sastanu s ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom koji je tada boravio u Sarajevu.

Tvrdnje kako se Rusija sada zbog toga sveti Kalabuhov je nazvao insinuacijama iznesenim bez ikakvog utemeljenja.

Video: Dodik: Vakcine koje su stigle u Sarajevo su namenjene Republici Srpskoj

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Salko poturceni srbin

    23. mart 2021 | 16:56

    Zlocinacka bosna je srpska nista braco Rusi ne brinite u njoj zive srbi,poturceni srbi I pokatoliceni srbi.

  • hogar

    23. mart 2021 | 16:40

    sve zemlje na svetu SAD stavljaju kao glavnu pretnju za mir..... i nisu pogresili

  • Lol

    23. mart 2021 | 21:40

    Dokle god Srpska ne pristane na uclanjenje u Nato, nema od toga nista.Moze Federacija da se prsi koliko hoce.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA