• 0

U domovima za stare u Zagrebu od korone obolelo 70 korisnika, sve više i teže oboljevaju i mlađi

, Telegraf

Svi su korisnici imali blage simptome i niko nije hospitalizovan

  • 0
Zagreb, Hrvatska, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

U zagrebačkim domovima za starije nakon vakcinacije, koronom se zarazilo oko 70 korisnika. Imali su blage simptome i niko nije hospitalizovan, prenosi Index.

- Pošto su primili prvu dozu, 48 je bilo zaraženo, a njih 22 nakon druge doze. Nijedan korisnik nije hospitalizovan, a simptomi su im blagi - rekao je Branko Kolarić, epidemiolog za Dnevnik HRT-a.

Osim starijih, sve češće i sve teže oboljevaju i mlađi ljudi. Direktor KB "Dubrava" Ivica Lukšić kaže da je Hrvatska u trećem talasu i da o tome svedoče povećani brojevi novoobolelih.

- Razlika u odnosu na zimus je u tome što je sve češće prisutna teža klinička slika kod mladih ljudi koji nemaju komorbiditeta. Klinička se slika brže pogoršava nego što je to bilo proteklih meseci - kazao je Lukšić.

U bolnici u Dubravi je 158 bolesnika, 32 na respiratoru. Direktor bolnice veruje da neće doći do pogoršanja stanja.

- Za sada imamo dovoljno mesta u jedinicama intenzivnog lečenja i ostalih kapaciteta. Verujem i nadam se da neće biti potrebna aktivacija Arene - dodaje Lukšić.

Mnogo zavisi i od sprovođenja epidemioloških mera.

Inspektori civilne zaštite u dvadesetak dana, koliko su terase otvorene, obavili su 60.800 nadzora. Utvrdili su 341 prekršaj i izdali 89 prekršajnih naloga. Policija je sprovela postupak za 6 krivičnih dela.

- Najviše je prekršaja bilo vezano za razmak, prepunjene objekte, nepridržavanje mera, nenošenje maski - kaže Damir Trut, direktor sektora civilne zaštite.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima