≫ 

U domovima za stare u Zagrebu od korone obolelo 70 korisnika, sve više i teže oboljevaju i mlađi

Svi su korisnici imali blage simptome i niko nije hospitalizovan

  • 0
Zagreb, Hrvatska, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U zagrebačkim domovima za starije nakon vakcinacije, koronom se zarazilo oko 70 korisnika. Imali su blage simptome i niko nije hospitalizovan, prenosi Index.

- Pošto su primili prvu dozu, 48 je bilo zaraženo, a njih 22 nakon druge doze. Nijedan korisnik nije hospitalizovan, a simptomi su im blagi - rekao je Branko Kolarić, epidemiolog za Dnevnik HRT-a.

Osim starijih, sve češće i sve teže oboljevaju i mlađi ljudi. Direktor KB "Dubrava" Ivica Lukšić kaže da je Hrvatska u trećem talasu i da o tome svedoče povećani brojevi novoobolelih.

- Razlika u odnosu na zimus je u tome što je sve češće prisutna teža klinička slika kod mladih ljudi koji nemaju komorbiditeta. Klinička se slika brže pogoršava nego što je to bilo proteklih meseci - kazao je Lukšić.

U bolnici u Dubravi je 158 bolesnika, 32 na respiratoru. Direktor bolnice veruje da neće doći do pogoršanja stanja.

- Za sada imamo dovoljno mesta u jedinicama intenzivnog lečenja i ostalih kapaciteta. Verujem i nadam se da neće biti potrebna aktivacija Arene - dodaje Lukšić.

Mnogo zavisi i od sprovođenja epidemioloških mera.

Inspektori civilne zaštite u dvadesetak dana, koliko su terase otvorene, obavili su 60.800 nadzora. Utvrdili su 341 prekršaj i izdali 89 prekršajnih naloga. Policija je sprovela postupak za 6 krivičnih dela.

- Najviše je prekršaja bilo vezano za razmak, prepunjene objekte, nepridržavanje mera, nenošenje maski - kaže Damir Trut, direktor sektora civilne zaštite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA