≫ 

Detalji optužnice protiv krim-tehničara PU Banjaluka: Kako su nestale bokserice Davida Dragičevića

Oni se terete da su namerno u smeće bacili Davidove bokserice kako bi prikrili eventualne biološke tragove

  • 1
David Dragičević Foto: Facebook

"Mikica Marijanac i Zoran Bošnjak, kriminalistički tehničari PU Banjaluka, svesno i namerno bacili su u smeće donji veš pokojnog Davida Dragičevića kako bi prikrili eventualne tragove". To se navodi u optužnici Tužilaštva u Banjaluci kojom se Marijanac i Bošnjak terete za sprečavanje dokazivanja, za koje im preti kazna do tri godine zatvora, prenosi Avaz.ba.

Te navode Tužilaštvo temelji na činjenici da su sive bokserice tokom obdukcije skinute s Davidovog tela, prevezene u prostoriju za sušenje PU Banjaluka, odakle su nestale.

Pojašnjava se da je donji veš jedini predmet koji optuženi nisu popisali u svom kriminalističko-tehničkom izveštaju niti pojedinačno fotografisali poput ostalih tragova.

U dokumentu se navodi da je obdukcija rađena 25. marta 2018. u prisustvu, između ostalih, optuženih i krim-inspektora Siniše Kojdića. On je svedok u ovom postupku i jedini koji je u službenoj belešci ostavio pisani trag o boksericama.

U navodima optužnice vidljivo je da su bokserice nestale nakon što su odnesene na sušenje u PU Banjaluka, a u MUP-u RS su za to saznali 22. maja 2018. godine.

Akteri su tokom istrage različito opisivali kako su bokserice nestale. Kojdić je svedočio da je za to saznao od načelnika KTC-a Radenka Novkovića. Pozvao je Bošnjaka i pitao zna li gde su bokserice. Usledio je odgovor "da su ih on i Marijanac bacili", i to nakon što su Kojdića pitali šta će s njima, a on im navodno rekao: "J.... gaće, zna se da je čovek imao gaće". Kojdić se ne seća šta je pričao s optuženima u prostoriji za sušenje, ali je uveren da im nije rekao da bace bilo koji predmet.

Iznoseći svoju odbranu, Marijanac je tužiocima rekao da su Bošnjak i on odevne predmete doneli u PU Banjaluka. Tvrdi da je Bošnjak predmete vadio iz vreće, a potom je došao Kojdić, koji ih je popisao. Potvrdio je da je bilo rasprave oko bokserica i seća se da je Kojdić rekao: "J.... gaće". Ne seća se da li im je rekao da ih bace, ali negira da je on to učinio, navodeći da ne zna ko ih je bacio.

Bokserice ostale u vreći

U izjavi tužiocima Bošnjak je potvrdio da je učestvovao u pakovanju dokaza, navodeći da ih je Marijanac fotografisao, a da ih je on lično popisivao i opisivao. Pozvali su ga dođe i kada su bokserice došle na red, Bošnjak tvrdi da je prokomentarisao "da su ostale gaće i da ih samo još treba opisati", a da je Kojdić ponovio da se zna da je imao donji veš.

Optuženi Bošnjak tvrdi da su se Marijanac i on "umalo pobunili" te da je Marijanac s Kojdićem ušao u raspravu, ali se ne seća šta su govorili. Spisak predmeta su sravnili tako što ga je Kojdić čitao, a Bošnjak pokazivao na predmete na žici i podu. I Bošnjak je negirao da je bokserice bacio u otpad. Međutim, u izjavi koju je kao svedok ranije dao policiji, Bošnjak je naveo da su tokom čišćenja bokserice ostale u vreći ili na vreći i "da su ih on i Marijanac bacili u smeće".

David Dragičević Predmeti koji su pronađeni kod Davida Foto: MUP RS

Ovo je jedina optužnica u slučaju David Dragičević, a početak suđenja je, nakon dvogodišnjeg odlaganja, zakazan za 21. april.

Da podsetimo, David Dragičević nestao je u noći između 17. i 18. marta 2018. godine. Telo je pronađeno 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas. Policija je smrt okarakterisala kao zadesnu, da bi posle tri meseca Tužilaštvo slučaj kvalifikovalo kao ubistvo, čiji počinioci nisu otkriveni. Slučaj je izazvao brojne kontroverze, bes i nezapamćenu reakciju javnosti uz masovne proteste u borbi za pravdu i istinu.

Nestanak donjeg veša uočili su zaposleni u Kriminalističko-tehničkom centru (KTC) MUP-a RS kada su im tragovi dostavljeni na veštačenje iz PU Banjaluka. KTC je o tome sačinio službenu belešku i 28. maja je PU Banjaluka pokrenula unutrašnji postupak protiv krim-tehničara.

Davidova majka Suzana Radanović je na treću godišnjicu od smrti sina otkrila za Telegraf.rs šta joj daje snagu da ide napred.

Ja još uvek osećam bes prema svima koji su učestvovali, na bilo koji način, u ubistvu Davida. Taj bes me motiviše, tera i pokreće, da nemam vremena za bol i patnju. Osim toga, imam još dvoje dece. Mama njima, kroz svoju borbu, pokazuje da bi se za njih borila do zadnjeg daha. Oni moraju znati da je moja ljubav toliko jaka da se ne bojim ni mafije, ni države, a ni samog Boga - rekla je Suzana.

Video: Bolne scene na groblju u Banjaluci: Ekshumirano telo Davida Dragičevića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja sam majka

    25. mart 2021 | 16:35

    Pravda za Davida podrška porodici dušo mila počivaju u miru tuga žalost bol kako nam ubijaju decu bože imali te ili nema

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA