≫ 

Zagreb (ipak) odustaje od obaveznog nošenja maski na otvorenom

Vršilac dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević preuzela je upravljanje Zagrebačkim stožerom

  • 9
Zaštitna maska Foto: Pexels /Gustavo Fring

Pošto je Stožer civilne zaštite Grada Zagreba objavio ranije danas da je od Nacionalnog stožera zatraženo odobrenje strožih mera, među kojima i uvođenje propisa obaveznog nošenja maski na otvorenom, što je izazvalo lavinu reakcija, a tamošnji mediji javljaju da se od toga u međuvremenu odustalo.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Zagreba Jelena Pavičić Vukičević preuzela je upravljanje Zagrebačkim stožerom, smenivši tako Oliveru Majić koja je dosad upravljala gradskim Stožerom, i poništila je odluku o obvezi nošenja maski na otvorenom.

- Preuzimam vođenje gradskog Stožera i ukidam predlog nošenja maski na otvorenom - kazala je ona, a prenosi Index.

- Želim da vas izvestim da preuzimam vođenje Stožera Grada Zagreba, odgovorna sam osoba u Zagrebu i ne bežim od odgovornosti. Žao mi je da je došlo do uznemiravanja Zagrepčana objavom o obaveznom nošenju medicinskih maski na otvorenom. Ovo je prilika pozvati sve naše sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mera, nose maske u zatvorenom i dezinfikuju predmete. Molim vas da pazite sebe i pazite bližnje. Smatram da je moja dužnost da opozovem ovu odluku, ali da pozovem sugrađane da se pridržavaju epidemioloških mera - rekla je Pavičić Vukićević.

Kako je istakla, odlučila je da izmeni predlog upućen Nacionalnom stožeru, i istakla da situacija u Zagrebu, a ni u državi nije dobra. Takođe je najavilada će se svi komunalni i redari u saobraćaju da se preusmere na pomaganje praćenja poštovanje mera u gradu.

Danas su u Hrvatskoj zabeležena 2.623 nova slučaja zaraze korona virusom, od toga u Zagrebu je 451 novooboleli, a na sednici Štaba ranije su doneta sdva paketa mera. Jedan se odnosio prvobitno na obavezno nošenje maski na otvorenom u prestonici, dok su mere pooštrene i na nacionalnom nivou.

Na sednici Štaba ranije su doneta dva paketa mera.

Prvi je aktiviranje velikog broja ljudi koji će se baviti preventivnim i kontrole sprovođenjem mera. Radi se o aktivaciji 345 radnika, tj. o komunalnim redarima. To podrazumeva poštovanje mera u Zagrebu i uputstva HZJZ-a i to obaveznog nošenja maski i poštovanje udaljenosti i zabranu boravaka u zatvorenim prostorima kafića.

Daje se uputstvo kontrolorima karata u tramvaju da se angažuju u nadzoru sprovođenja mera u tramvaju i upozoravanju putnika na pravilno nošenje maski i korišćenje dezinfekcionih sredstava.

Nove mere na nacionalnom nivou

Štab je doneo 4 odluke na nacionalnom i dve na regionalnom nivou za Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju.

- Budući da situacija nije dobra, mi nove mere strože uvodimo na predlog županijskih štabova - saopštio je Štab.

- Izmena je u odluci kod okupljanja. Ponovo je uvedena zabrana treniranja na zatvorenim prostorima osim za vrhunske sportaše. Ograničen je rad dečjih radionica i igraonica na zatvorenom. Uvedene je i privremena zabrana prelaza granice. Odluke stupaju na snagu večeras. Traju do 15. aprila -  rečeno je na konferenciji.

- Kao što smo rekli, ništa od ovih odluka nije uklesano u kamen, pratićemo situaciju i ako ovaj ritam bude takav da bude iziskivao nove mere, takve nove mere će biti donesene. Ono što je činjenica, danas imamo ozbiljan skok i ne možemo da zanemarimo da se kod nas može ponoviti scenario koji je oko nas - rečeno je.

Video: Preminula 12-godišnjakinja od posledica korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ime

    31. mart 2021 | 12:49

    Koja nebuloza! To je mera koja bas bas nema veze sa mozgom

  • Treba se pazit

    31. mart 2021 | 14:05

    Treba masku nosit i sam ako hodas napolju, nikad se ne zna.😀

  • ZG

    31. mart 2021 | 13:42

    Znaci, ovi nemaju pojma vise sta pricaju, koje mjere se usvajaju, glupost je isplivala na povrsinu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA