≫ 

Povratak ćirilice u Crnu Goru: Demokratski front podneo predlog Zakona o zaštiti ovog pisma

Za one koji bi prekršili odredbe ovog zakona, bile bi predviđene novčane kazne u iznosu od 500 do 10.000 evra

  • 8
Nikšić izbori Crna Gora, Andrija Mandić , Marko Kovačević, proglašenje pobede Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić, Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Poslanici vladajućeg Demokratskog fronta, njih 16, podnelo je crnogorskom parlamentu Predlog zakona o zaštiti ćiriličnog pisma.

U Predlogu se navodi da se pod zaštitom ćiriličnog pisma smatra ravnopravna upotreba ćirilice u radu državnih organa, organa državne i lokalne uprave, javnih preduzeća i ustanova, kao i drugih organizacija i subjekata koji obavljaju javna ovlašćenja.

- Pod zaštitom ćiriličnog pisma podrazumeva se ravnopravna upotreba ćiriličnog pisma pri ispisivanju naziva mesta, naselja, ulica i trgova, naziva organa, organizacija i firmi…- piše između ostalog u Predlogu, a navodi podgorički portal CdM.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zakona obavljali bi nadležni za poslove uprave, prosvete, saobraćaja, urbanizma, stambeno komunalnih poslova, kulture i zdravstva.

Za one koji bi prekršili odredbe ovog zakona bile bi predviđene novčane kazne u iznosu od 500 do 10.000 evra.

Podnosioci Predloga zakona o zaštiti ćiriličnog pisma su u obrazloženju naveli da su nakon donošenja Ustava 2007. godine svi javni natpisi, nazivi ustanova, institucija, škola, svi putokazi, nazivi ulica u Crnoj Gori ispisani latinicom.

- Ukoliko bi se nastavio ovakav trend napuštanja ćirilice nje bi u veoma kratkom vremenu naprosto nestalo sa ovog prostora što bi bio ne samo nedopustiv diskriminatorski čin prema onom delu ovdašnjeg stanovništva koji to pismo doživljava kao jedan od najvažnijih činilaca svog nacionalnog, kulturnog, jezičkog i duhovnog identiteta nego i nezapamćenog anticivilizacisjkog nasilja nad istorijom i kulturom Crne Gore - piše između ostalog u obrazloženju.

U Ustavu Crne Gore piše da su ćirilično i latinično pismo ravnopravni.

Video: Mandić: Milo Đukanović je pobeđen

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Andrija Berane

    1. april 2021 | 20:08

    Tako i treba. Mora se čuvati identitet i istoriha. Naši preci su ginuli za ćirilicu...

  • Žile

    1. april 2021 | 19:46

    Da je 0nama više Mandića bolje bi nam svim i bilo.

  • vojo

    1. april 2021 | 22:06

    Milo komunjaro stara izbaci cirilicu hteo da izbacis pravoslavnu crkvu na kraju i Srbe.Srami se oca i dede postenih Srba Crnogoraca.Doduse od komunista nas pravoslavni narod nije mogao bolje ni da ocekuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA