≫ 

Ljudi pohrlili kući za Uskrs: Gužve na graničnim prelazima na ulazu u Hrvatsku, čeka se do 2 sata

Najviše putnika dolazi iz Nemačke i Austrije, a većina njih ima spremne potvrde o negativnom testu na koronu. U koloni su bili i putnici iz Srbije

  • 5
Croatia Hrvatska Policija policajac hrvatski, granicni prelaz granica Foto: Tanjug/AP/Sasa Kavic

Gužve na graničnim prelazima za ulazak u Hrvatsku počele su da se stvaraju već u ranim jutarnjim satima, u kolonama se čeka i do dva sata.

Na graničnom prelazu Bregana je poprilična gužva, ali zasad sve teče u redu i jedino što eventualno usporava saobraćaj su putnici koji na vreme ne pripreme potrebna dokumente za ulazak u Hrvatsku.

Kako biste prešli granicu potrebno je sa sobom da imate potvrdu da ste preboleli koronu ili da ste se vakcinisali. Od primanja druge doze cepiva mora da prođe minimalno 14 dana, a imunitet za osobe koje su prebolele koronu vredi 180 dana.

Za ulazak u Hrvatsku priznaju se i brzi antigenski testovi koji se sada priznaju na nivou cele Evropske Unije.

Putnici su opušteni, kažu, znalo je da bude i gore. Svi oni jedva čekaju da stignu kod svojih porodica uoči praznika. Najviše putnika dolazi iz Nemačke i Austrije, a većina njih ima spremne potvrde o negativnom testu na koronu, prenosi 24sata.hr.

- Mi idemo iz Austrije i bićemo u Hrvatskoj dva dana. Testirali smo se u Austriji, a cena jednog testa je 80 evra, no sad uoči Uskrsa imali smo popust od 10 posto. U koloni čekamo nekih sat vremena - rekao je stariji bračni par na GP Bregana.

Porodica koja je putovala iz Minhena kaže da cene testova tamo variraju, od 50 do 150 evra, ali su ga uradili kako ne bi morali Uskrs da provedu u izolaciji.

- Svugde smo prošli bez problema, a jedino ovde uvek mora najviše da se čeka - bili su kratki.

Ako, pak, nemate test potrebno je da ga uradite odmah po dolasku u Republiku Hrvatsku o svom trošku i da budete u samoizolaciji do trenutka dok ne dobijete negativan nalaz.

S negativnim testom može se putovati u susedne zemlje, a ako se vraćate u roku od 48 sati nije potrebno raditi novi test.

Državljani zemalja koje se nalaze u šengenskom prostoru, a nalaze se na zelenoj listi Evropskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), mogu ući u Hrvatsku na isti način kao i pre početka epidemije uz uslov da nemaju nikakve simptome i da nisu bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Policijski službenici na GP Bregana nezvanično su rekli kako od jutra sve teče mirno, nije bilo nikakvih problema, a čekanje je uobičajeno za razdoblje uoči velikih praznika.

U koloni su bili i putnici iz Srbije. Oni nisu imali negativan test jer kroz Hrvatsku prolaze samo u tranzitu, no kada se budu vraćali nazad u Nemačku, moraće da ga urade.

Gužve su počele da se stvaraju od ranog jutra, a očekuje se da će trajati do kraja dana kao i u subotu. Policija stoga moli putnike za strpljenje.

Video: Pre godinu dana povratnici su bili smešteni u karantinu u logoru Morović

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA