• 0

Jelena misteriozno nestala 1970. godine: Konačno nađeni njeni ostaci, u pećini papuče, krpa za novac

, Telegraf

- Nakon godinu ili dve proglašena je mrtvom i do ove jeseni nismo znali gde je, ni šta joj se dogodilo - govori njen unuk. U pećini su pronađene njene papuče i krpa u kojoj je čuvala novac

  • 0
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić

Ilustracija, Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

Jelena Brajdić nestala je 1970. godine na području hrvatske opštine Rakovica u Karlovačkoj županiji kada je imala 62 godine. Iako napokon znaju gde je skončala, porodica i dalje ne zna okolnosti njenog nestanka, kao ni uzrok smrti.

- Bio je 1. maj. Znam da smo mi deca sadili grašak u polju. Mama je išla napred i stavljala kolce, a mi smo išli iza nje, bacali seme i zatrpavali rupice. Baka je imala običaj da zaključa vrata ako negde ide. Imali smo dvostruka vrata, spoljna i unutrašnja. Mama je primetila da je baka otišla, a nije zaključala vrata - prisećao se Mile, koji s ocem Ivanom (90) još živi u Rakovičkom Selištu.

Dobro pamti dan kad mu je baka nestala.

- Mama je rekla da pogledamo da nije izvela kravu na pašu. Ali, kad smo došli do krave, videli smo da kravu dva dana niko nije pomuzao - zamišljeno priča Mile, a prenosi portal "24 sata".

Otkriva nam da su deca s odraslima nekoliko dana tražili baku po okolini.

Tražila je policija sa psom

- Obišli smo rodbinu koja je živela u susednim selima, obišli smo sve na ovom području. Spustili smo se i do ulaza u pećinu, gde su je speleolozi pronašli. Tamo smo našli njene crne papuče i krpu u kojoj je držala novac, ali novca nije bilo. Tamo ima jedan uski, strmi procep, u koji smo se mi kao deca nekada zavlačili, ali tada nismo mogli prođemo - ispričao je Mile.

On je istakao da su njegovu baku tražili policajci sa psom, ali bez uspeha.

- Nakon godinu ili dve proglašena je mrtvom i do ove jeseni nismo znali gde je, ni šta joj se dogodilo - govori on.

Kako ističe za ovaj portal, baka Jelena je bila krojačica koja je u dva rata izgubila gotovo svu rodbinu.

- Posle  Drugog svetskog rata ostala je udovica sa šestoro male dece. Suprug joj je ubijen 1942. godine, a svekar i svekrva preminuli su godinu kasnije od tifusa. Još je ranije ostala bez oca i brata - priča Mile.

Njegov otac Ivan je Jelenino najstarije dete. Imala je još četiri ćerke i najmlađeg sina Stjepana rođenog 1942. Od njih šestoro živi su samo Ivan i Milka, koja živi u Zagrebu. Baka Jelena ima i 18 unučadi.

Ivan Brajdić prisetio se kako su 1942. bežali prema Karlovcu.

- Naišli smo na partizane. Pitali su nas kamo ćemo, rekli su da su oni narodna vojska i da nemamo što da bežimo, te su nas poslali kući. Bilo je teško nakon rata. Ja sam se najviše namučio. I opet sam dugo poživeo - priča Ivan uz širok osmeh.

Jelenini poslednji ostaci stigli su u utorak u Rakovicu, a u sredu je već bila sahranjena. Njena deca i unuci sad će napokon imati gde da joj zapale sveću.

- Bila je vernica. Te godine kad je nestala, bila je nesrećna jer joj deca nisu došla u posetu na Uskrs, a planirala su da je posete na Dan rada - kaže Mile.

Video: Tragičan kraj potrage za devojčicom: Telo Maše (7) našli u džaku kraj štale

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima