Sa bakom umrle devojčice dogovorena sahrana: Radnici Centra za socijalni rad na meti pretnji

"Socijalni radnici su imali veliki broj pretnji i poziva, nazivaju se ubicama, preti se njima i njihovim porodicama", rekla je direktorka Uprave za socijalnu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Tatjana Katkić Stanić

  • 0
Zagreb, Građani ispred klinike za dečje bolesti pale sveće za preminulu devojčicu Foto: Damjan Tadic / Cropix / Profimedia

Centar za socijalnu zaštitu u Novoj Gradiški u utorak je održao konferenciju za medije povodom smrti dvogodišnje devojčice koja je preminula od posledica roditeljskog zlostavljanja.

Direktorka Uprave za socijalnu zaštitu u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Tatjana Katkić Stanić na početku je apelovala na javnost da se suzdrži od govora mržnje.

- Socijalni radnici su imali veliki broj pretnji i poziva, nazivaju se ubicama, preti se njima i njihovim porodicama. Narušena im je sigurnost. Sprovodimo analizu kako bi ubuduće izbegli ovakve situacije. Izuzetno je važno u svim situacijama, kad govorimo o zaštiti dece, da u sistemu socijalne zaštite imamo i sve druge aktere koji su izuzetno važni za sigurnost dece u ovim situacijama, tu mislim na sistem vaspitanja i obrazovanja, tete u vrtićima, učiteljima u školi, pedijatre - rekla je Katkić Stanić dodavši kako u ovakvim situacijama međuresorna saradnja mora da bude brza.

Reč je zatim preuzela vršilac dužnosti Centra Maja Jugović, koja je rekla da je obavila razgovore sa svim zaposlenima i da se čekaju nalazi stručnih službi prema kojima će dalje postupati, prenosi Večernji.hr.

- Jedina koleginica koja nije došla na posao ima kovid. Nismo dobili izveštaje inspekcije. Ne bih komentarisala ništa dok ne dobijemo službeni izveštaj. Nije bilo nimalo lepo ovih dana, to je naša stvarnost u kojoj trenutno živimo. Radnici Centra su mi izneli lična viđenja, stavove, načine na koji su sprovodili postupak i zasad ću ih zadržati za sebe - kazala je Jugović.

Ona je dodala kako su bili kod bake preminule devojčice i da su dogovorili sahranu.

- Dogovorili smo sahranu, odložena je za par dana. Troškovi će se pokriti u dogovoru s porodicom - dodala je Jugović.

Pretnje radnicima, Centru i razrešenom direktoru prijavljene su policiji. Sproveden je policijski uviđaj i u vezi s natpisom "ubice" koji je osvanuo na zgradi Centra.

Podsetimo, devojčicu iz okoline Nove Gradiške u sredu ujutro je u tamošnju bolnicu donela majka i rekla da je dete palo. Lekari su pokušali da reanimiraju dete, ali, s obzirom na težinu povreda, u sredu popodne prevezena je u Klaićevu bolnicu u Zagrebu. Povrede su bile teške, posebno glave, ali bilo ih je po celom telu.

Majka (24) je kao prvookrivljena bila osumnjičena da je u porodičnoj kući u Novoj Gradiški devojčici rođenoj 2018. nanela teške i za život opasne povrede, svesna pritom krhkosti deteta. Osumnjičena je da je udarala dete neprimerenom silom, zbog čega je došlo do povreda zbog kojih je devojčica završila u bolnici. Nezvanično se saznaje da ju je majka šakama udarala po glavi i telu.

Ocu (27) se stavlja na teret zanemarivanje i zlostavljanje za sve četvero dece, ukupno za četiri krivična dela. U njegovom slučaju to se odnosilo na razdoblje pre smrtonosnih povreda dvoipogodišnje devojčice. Za to je predviđena kazna do osam godina zatvora. Otac je i pre bio prijavljivan zbog nasilja u porodici, prenosi Index.

Roditelji su delimično priznali krivicu za krivična dela povrede detetovih prava.

Majci je u subotu jednomesečni istražni zatvor određen zbog opasnosti da će ometati krivični postupak uticajem na svedoke, a ocu i zbog opasnosti da će ponoviti krivično delo jer je već osuđivan za drugo krivično delo.

Prema nalogu Ministarstva rada, penzionog sistema, porodice i socijalne politike, u Centru za socijalni rad u Novoj Gradiški sprovedena je vanredna stručna i upravna istraga, koja je rezultirala smenom direktora Centra Branka Medunića.

Nadzornici ministarstva, koji su nalaz završili za jedan dan, pročešljali su dokumentaciju i utvrdili celu hronologiju iz koje proizlazi da se majka deteta nedugo posle porođaja, u septembru 2018. javila Centru za socijalni rat i zatražila smeštaj u sigurnu kuću zbog nasilnog partnera. Ali, nekoliko dana posle sama je napustila sigurnu kuću i vratila se partneru.

Posle venčanja, par je izrazio želju da im se dete vrati. Stručni tim Centra napravio je procenu i zaključio da je povratak deteta u biološku porodicu umereno rizičan, te da bi dete trebalo da se vrati roditeljima, ali uz intenzivni nadzor i stručnu pomoć.

Video: Ispred bolnice u Zagrebu sveće i mede za dete koje je podleglo povredama od zlostavljanja roditelja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA