• 9

U Karlovcu na mostu je 1991. pobio 13 rezervista JNA, a sad mora da plati milionsku odštetu

, Telegraf

- Mihajlo Hrastov je odrobijao 2,5 godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na kraju i njega i njegovu porodicu žele finansijski da unište u korist velikosrpskog agresora - rekao je saborski zastupnik Željko Sačić

  • 9
MIHAJLO HRASTOV Zločin na Koranskom Koranski mostu Karlovac 1991.

Koranski most u Karlovcu, Foto: Shutterstock

Mihajlo Hrastov, bivši policijski specijalac koji je 2016. odslužio kaznu zatvora u slučaju Koranski most, potvrdio je u sredu da mu je na naplatu na osnovu sudskih presuda do sada došlo 2,7 miliona kuna (skoro 42 miliona dinara), kao odšteta porodicama rezervista JNA ubijenih i ranjenih u septembru 1991. u Karlovcu, prenosi Hina.

Dodaje da je ukupni odštetni dug na osnovu sudskih presuda mnogo veći.

Bivši hrvatski branitelj Hrastov je pravosnažno osuđen za ubistvo 13 i ranjavanje dvojice razoružanih rezervista Jugoslovenske narodne armije (JNA) u septembru 1991. godine, na Koranskom mostu u Karlovcu.

Hrastov je u izjavi Hini rekao da su ukupni odštetni iznosi 11 miliona i 690.000 kuna, a da je već na naplatu došlo preko 2,7 miliona kuna.

- Više ću reći sutra - rekao je Hrastov. Dodao je da sutra ide da obavi jedan razgovor pa će znati dalje šta će biti. - Hvala svima koji se brinu i misle na to, ali sada ne mogu ništa da kažem, sutra ću znati više - dodao je.

Veliki su bili i njegovi troškovi za advokate, u čemu je dobio pomoć braniteljskih udruženja i kaže da su "za sada otplaćeni jedino troškovi njegovih advokata".

Sačić: Žele da ga unište u korist velikosrpskog agresora

Saborski zastupnik Željko Sačić (Hrvatski suverenisti) izjavio je ranije danas u Hrvatskom saboru da je "šokiran i uznemiren" odlukom "nadležnog DORH-a" kojom se hrvatskom branitelju Mihajlu Miši Hrastovu određuje da u korist države uplati 2,5 miliona kuna.

- Hrastov je odrobijao dve i po godine zatvora, procesi protiv njega traju 25 godina, a na kraju i njega i njegovu porodicu žele finansijski da unište u korist velikosrpskog agresora - rekao je Sačić i poručio kako se Suverenisti oštro protive toj relativizaciji i izjednačavanju žrtve i agresora.

Slučaj Sanje Bižić iz Sombora

Neki su mediji vezano za ovaj slučaj objavili primer Sanje Bižić iz Sombora, koja je dobila pravosnažnu izvršnu presudu Opštinskog građanskog suda u Zagrebu, prema kojoj joj je Hrvatska dužna na ime izgubljenog izdržavanja pokojnog Vase Bižića platiti 308.500 kuna (oko 4.700.000 dinara), uz zakonske zatezne kamate.

Prema podacima karlovačkog Opštinskog državnog tužilaštva od pre nekoliko godina, za naknadu štete od Republike Hrvatske za protivpravno ubistvo Svetozara Gojkovića (na Koranskom mostu) njegova supruga, majka i ćerka dobile su ukupno 660.000 kuna, a majka i otac ubijenog rezerviste JNA Zorana Komadine 462.894 kune. Republika Hrvatska sada taj iznos potražuje od pravosnažno osuđene osobe, Hrastova.

Odšteta ranjenom Šarcu, nasledniku ubijenog rezerviste...

U ukupnom iznosu koji spominje Mihajlo Hrastov je i odšteta tužitelju (ranjenom rezervisti) Svetozaru Šarcu, zatim nasledniku ubijenog rezerviste Nebojše Popovića, ali i drugima, za koje Opštinsko državno tužilaštvo u Karlovcu nije imalo saznanja jer su se građanski postupci vodili ili vode prema mestu prebivališta, a ne kao kod krivičnih predmeta - po mestu počinjenja krivičnog dela.

A po izjavi Luke Šuška, advokata 10 porodica oštećenih, ukupnu naknadu od 660.000 kuna (oko 10.200.000 dinara) dobile su još tri naslednice poginulog Nikole Babića, a parnicu protiv hrvatske države za naknadu vode još naslednici svih ubijenih, osim Mile Peurače iza kog nije ostalo naslednika.

Pravo na naknadu imaju roditelji, supružnici, deca

Orijentacioni kriterijum Vrhovnog suda RH za naknadu štete po nasledniku je 220.000 kuna (oko 3.400.000 dinara), na šta imaju pravo roditelji, supružnici i deca.

Mihajlo Hrastov izašao je iz kaznionice u Lipovici u decembru 2016. godine, 14 meseci pre izvršenja četvorogodišnje zatvorske kazne, i to na uslovni otpust po odluci Povereništva za uslovni otpust Ministarstva pravosuđa koje je prihvatilo njegovu molbu.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krajisnik

    To je Koranski most a Mihajlo je srpsko ima pokatolicenog srbina!!

  • Lord

    Svugde brane i cene veterane,i drzava je iza njih,jedino u Srbiji se veterani sude za pisljive dnevnice,i bas nikakve povlastice nemaju...

  • mili

    Ubio 13 razoruzanih ljudi i bio 2,5 g. u zatvoru. Imali to igde u civilizivanom svetu.Na kraju jos da poslanik izjavi da hoce da ga uniste veliko srpski agresori.Kakva je to drzava i ko je napravi u Evropi a da se ne bar malo postidi.Zar nije sramota da uopste takva partija postoji koju zastupa takav navodnu poslanik.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima