• 2

Iz luksuznog hotela u Dubrovniku izlilo se skoro 8 hiljada litara lož ulja: Zagađena plaža i more

Nalazom specijalizovane firme Ingatest utvrđeno je, pak, da u kotlarnici nije bilo greške u sistemu

  • 2
ruke ulje nafta zagađenje

Foto: Shutterstock

Grupacija Jadranski luksuzni hoteli (JLH) objavila je da je ljudskom greškom, 27. marta iz kotlarnice njihovog Hotela Excelsior u Dubrovniku lož ulje iscurilo na hotelsku plažu i da u tanku nedostaje 7.732 litre tog derivata, piše Indeks.

Dodaju da ne mogu sa sigurnošću da potvrde koliko je lož ulja završilo u moru. Iz JLH takođe ističu da je curenje zaustavljeno čim je utvrđeno i da se nakon 27. marta nije ponovilo.

- Radnici su odmah obavestili nadležne službe, koje su po pozivu izašle na teren, a istog jutra angažovali smo i specijalizovanu firmu CIAN, koja je kontaminirano područje tretirala prikladnim sredstvima i postavila brane - dodaju u saopštenju.

Građani su na društvenim mrežama više dana objavljivali fotografije zagađenja.

- Postoji opravdana sumnja da je pesak u podlozi platoa plaže upio ulje koje se, podstaknuto povremeno jačim talasima i nepogodnim vremenskim prilikama, postupno ispušta u more i izaziva zagađenje i na morskoj površini. Angažovana firma Texo gradnja će uz nadzor firme CIAN otvoriti betonsku platformu plaže kako bi uklonila i sigurno zbrinula potencijalno kontaminirani deo slojeva plaže - naveli su iz JLH.

Nalazom specijalizovane firme Ingatest utvrđeno je, pak, da u kotlarnici nije bilo greške u sistemu.

- Nedvosmisleno je potvrđeno da je uzrok ljudska nepažnja. Svi propusti zaposlenh vezani za obavljanje radnih dužnosti utvrđuju se putem unutrašmke kontrole, a biće sankcionisani u skladu sa zakonom i internim pravilnicima - istakli su iz JLH.

Iz firme CIAN izvestili su da je na dan incidenta njihov prvi tim postavio zaštitne upijajuće brane na mestu ispuštanja u more, ali zbog ekstremnih uslova na moru nije bilo moguće delovati sakupljačem, niti bi on bio delotvoran u prikupljanju goriva u obliku tankoslojnog filma.

- Zagađenje je zahvatilo plažu Banje i staru gradsku luku i odmah se pristupilo mehaničkom čišćenju i prikupljanju zagađenja upotrebom upijajućih sredstava (brane, krpe i prahovi) - kazali su i dodali da je kod ove vrste naftnog derivata neminovan neprijatni miris i da se radi o "tankoslojnom filmu koji je iz dana u dan tanji".

- Kontrolišemo mesto ispusta i mehanički prikupljamo gorivo, ali zbog ekstrema na moru u određenim trenutcima nikakva zaštita morske površine nije moguća - objasnili su iz CIAN-a.

Državni inspektorat potvrdio je za portal Morski.hr da će vodopravna inspekcija podneti optužni predlog protiv odgovornih, za šta su zaprećene novčane kazne do 300 hiljada kuna.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima