≫ 

Akcija spasavanja turističke sezone: Hrvatska sufinansira brze testove za goste

Od sredine aprila Hrvatska će početi s vakcinacijom turističkih radnika, njih oko 70.000

  • 1
Nemačka, testiranje, testiranje na korona virus, korona virus

Foto: Tanjug/AP

Hrvatska od sredine aprila kreće u veliku akciju spasavanja turističke sezone, jer će tada početi s vakcinacijom turističkih radnika, a država će svim turistima sufinansirati i brze antigenske testove, piše Jutarnji list.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) početkom iduće nedelje dobiće spisak osoba iz turističkog sektora koji žele da se vakcinišu, a reč je o oko 70.000 ne samo stalno zaposlenih, nego i sezonaca koji su u direktnom kontaktu s turistima, poput recepcionera u hotelima, marinama i kampovima, kuvarima i konobarima, radnicima u turističkim agencijama, prenosi Tanjug.

Biser Dalmacije

Foto: Pixabay

Vakcinacija bi trebalo da počne u četvrtak, masovni punktovi u većim gradovima biće organizovani u sportskim dvoranama, a moguće je i vakcinisanje u velikim hotelima.

Namera je da se turistički radnici, između ostalog, vakcinišu i vakcinom Džonson i Džonson koja se daje u jednoj dozi, kako bi svi bili vakcinisani do početka sezone. Nakon toga, plan je da se vakciniše i oko 90.000 privatnih iznajmljivača, a Hrvatska je odlučila i da pokrije deo troškova za antigensko testiranje.

U Zagrebu je već spremno 11 privatnih klinika i dve javne ustanove koje će raditi i antigenska i PCR testiranja, zavisno od toga šta će turistima trebati, a na Trgu bana Jelačića postojaće i mobilni punkt za testiranje.

Turisti će dan pre moći da se prijave mejlom za testiranje, a na sajtu "Safe stay in Croatia" biće naznačene sve lokacije za testiranje u Hrvatskoj.

S potvrdom iz e-visitora, moći će se testirati brzim antigenskim testom po subvencionisanoj ceni, koju će i više od 50 odsto pokriti Ministarstvo turizma.

Video: Kolona šlepera duža od 5 kilometara na granici prema Hrvatskoj: Da li je ovo najava gužvi?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA