≫ 

Ko su Kašćelan i Zvicer, navodne vođe kavačkog klana? Jedan uhapšen, za drugim se traga

Kašćelan i Zvicer, koji su u policijskoj evidenciji označeni kao vođe kavačkog klana, postali su poznati široj javnosti nakon pokušaja atentata na njih

  • 14
Slobodan Kašćelan, Radoje Zvicer Foto: vijesti.me/Boris Pejović, Vijesti

Slobodan Kašćelan, navodni vođa kavačkog klana, uhapšen je sinoć zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je počinila i planirala više teških krivičnih dela, za koje je zaprećena kazna i do 40 godina zatvora. Kašćelan i trojica navodnih pripadnika te grupe uhapšeni su u Kotoru, a jedan u Pljevljima.

Kašćelan je u policijskoj evidenciji označen kao jedan od vođa kavačkog klana. Osim njega, šefom tog klana policija označava Radoja Zvicera, koji u Crnoj Gori nikada nije hapšen u većim policijskim akcijama. Za Zvicerom se intenzivno traga, objavila je danas Pobjeda.

Ko je Slobodan Kašćelan?

Široj javnosti Kašćelan je postao poznat nakon neuspelog atentata na njega i njegovog telohranitelja Vladana Vučković iz Herceg Novog 2016. godine u Novom Sadu.

Naime, muškarac na motoru ispalio je rafal metaka na audi A6 u kojem su se nalazila njih dvojica.

U rafalnoj paljbi u kojoj je ispaljeno više od 15 metaka, jedan ga je pogodio u stomak, dok je gotovo nepovređen prošao njegov telohranitelj.

Nakon pokušaja atentata obećao je navodno da će "sve škaljarce zbrisati s lica Zemlje, do poslednjeg".

Slobodan Kašćelan, kavački klan, Crna Gora Slobodan Kašćelan Foto: Dan CG

U ratu koji od 2014. godine besni između kavačkog i škaljarskog klana ubijeno je više od 30 osoba, među kojima su bile i nedužne žrtve. Da je Kašćelan vođa klana, tokom suđenja u podgoričkom Višem sudu svojevremeno je tvrdio Ilija Dedović, inače jedini član kavčana koji je u celosti priznao krivicu. On je tokom suđenja detaljno opisao kako je funkcionisala ova kriminalna organizacija. Povod sukoba kavčana i škaljaraca bio je nestanak nešto više od 200 kilograma kokaina u španskom gradu Valensiji, koji je pripadao kavčanima. Škaljarci su oteli tovar i tada je počeo smrtonosni niz koji do danas nije zaustavljen.

Hapšenje u Češkoj

Kašćelan je u decembru 2018. godine uhapšen u Pragu. Policija je tada kod njega pronašla dva pasoša - francuski i takozvane države Kosovo.

U obe putne isprave stajalo je isto ime - Slobodan Perić. Francuski pasoš je bio falsifikovan, dok je takozvani kosovski - regularan.

Za njim je dve godine ranije Crna Gora bila raspisala poternicu, a za to vreme, prema informacijama koje su objavljene, skrivao se u Nemačkoj, Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Portugaliji, Španiji i, na kraju, u Češkoj.

Dva meseca nakon hapšenja, češke vlasti su ga izručile Crnoj Gori.

U decembru 2019. godine je pušten iz zatvora u Spužu da se brani sa slobode. Takva odluka doneta je nakon što je sud prihvatio jemstvo u iznosu nešto više od 500.000 evra u protivvrednosti nekretnina koje su ponudili članovi porodice optuženog Kašćelana za njegovo puštanje iz pritvora, dok je advokat Novica Kašćelan ponudio 5.000 evra u gotovini.

Kašćelan je optužen za zelenaštvo izvršeno na organizovan način. Prema optužnici, Kašćelan je 50.000 evra dao na kamatu Milanu Dragoviću, a iznos kamate bio je 10 odsto. Sa njim je, navodno, stupio u kontakt preko optuženog Gorana Ljubatovića. Na suđenju, oba okrivljena negirali su krivično delo koje im se stavlja na teret.

Sprečen još jedan atentat na njega

Crnogorski mediji su u januaru ove godine preneli da su Specijalno državno tužilaštvo i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala sprečili ubistvo Slobodana Kašćelana, koji je trebalo da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Prema informacijama iz istrage, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu - plan kriminalne grupe bio je da aktiviraju improvizovanu eksplozivnu napravu, koju bi postavili tako što bi motociklom prišli njegovom vozilu i magnetom je prikačili, preneli su Vijesti.

Dvojica članova grupe na motoru, kako veruju specijalni tužioci, trebalo je da sačekaju detonaciju razorne bombe, a ukoliko bi Kašćelan ostao živ, oni bi mu prišli i pucali u njega iz blizine.

Kašćelanu je tog dana bilo zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gde je trebalo da odgovara za pranje novca, ali je postupak odložen.

Specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog dela", ne pojašnjavajući detalje gde i kako je osujećen plan organizacije. On nije pominjao ime mete.

Ko je Radoje Zvicer?

Crnogorski istražitelji su zajedno sa kolegama iz evropskih zemalja došli do operativnih saznanja da su likvidaciju Podgoričanina Milića Minje Šakovića naručili i finansirali navodni vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov blizak saradnik Milan Vujotić.

Crnogorski mediji su preneli da je u toku opsežna potraga za lociranjem mesta gde se krije Radoje Zvicer.

Radoje Zvicer Radoje Zvicer Foto: Vijesti

Likvidacija Šakovića sprečena je u martu, kad su inspektori uspeli da identifikuju osumnjičene pripadnike te kriminalne organizacije i uhvate ih pre nego što su pokušali likvidaciju.

Samo 18 dana nakon što je razotkrivena kriminalna grupa koja je planirala ubistvo Milića Šakovića crnogorska policija je pretresla kuću Radoja Zvicera u Kotoru. Tada inspektori nisu zatekli Zvicera u kući, a kako sumnjaju istražitelji napustio je Crnu Goru. Prilikom pretresa oduzeto je više predmeta.

Preživeo pokušaj atentata

Zvicer je izbegao smrt 26. maja 2020. godine kada je teško ranjen u Kijevu, a ubrzo su uhapšeni Stefan Đukić, Emil Tuzović i naši državljani Petar Jovanović i Milan Braković, koji su označeni kao članovi škaljarskog kala, a priveden je i ukrajinski policajac Rostilav Černobrivi. Sumnja se da je pokušaj atentata na Zvicera bio osveta za ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića u januaru 2020. u Atini.

Škaljarski klan je navodno njegovu likvidaciju platio 600.000, pokazali su detalji istrage pokušaja ubistva vođe "kavčana".

- Trebalo je da napadači dobiju 600.000 evra, pola miliona za izvršenje, a više od 100.000 evra za troškove boravka u Ukrajini. Međutim, Zvicera nisu uspeli da likvidiraju jer je njegova supruga Tamara otvorila vatru na napadače - preneo je sajt Detektiv info.

Naime, kako su tada preneli ukrajinski mediji, Tamara Zvicer je istrčala iz stana kada je čula hice i zapucala na napadače koji su ispalili sedam hitaca na njenog supruga.

Tamara Zvicer Foto: Detective-info.com.ua

Zvicer je prema navodima medija pre nekoliko godina izbegao hapšenje prilikom policijske akcije na teritoriji Kosova i Metohije, pošto je dan pre toga pobegao iz Prištine na osnovu dojave koju je dobio iz nepoznatog izvora.

Zvicer je jedno vreme boravio u Prištini odakle je koristeći lažna dokumenta putovao u Istanbul, Beč i Cirih. Iako se policija nadala da će i on biti uhvaćen u akciji koju su pripremali desetak dana, Zvicer je uspeo da napusti mesto koje je povremeno koristio.

Prema saznanjima bezbednosnih službi iz regiona, Radoje Zvicer, navodno jedan od osnivača i vođa kavačkog klana, krio se u zemljama regiona i EU pod lažnim imenom Josip Babić, rođen 6.2.1979. iz Orašja, BiH. Babić je državljanin BiH koji je rođen u nemačkom gradu Nirnbergu, a on nikada nije vadio dokumenta BiH, naveo je podgorički Dan.

Pošto je Babić odgovarao njegovom opisu i starosti, Kotoranin je to iskoristio i preko svojih "kanala" u BiH izvadio pasoš, navodi ATV iz Banjaluke.

Snimak koji je uzburkao javnost

Pobjeda podseća da je u decembru 2017. godine objavljen je 15-minutni snimak na Jutjubu sa detaljnim informacijama o „kavačkom klanu“, vođi ove grupe i njenim članovima koji je žestoko uzburkao javnost.

Takođe, otkriveni su detalji koji dosad nisu spominjani u javnosti, a koji se odnose na kriminalno delovanje ovog klana, kao i imena država u kojima deluju i lažni identiteti koje koriste, navodi ovaj portal.

Na snimku se prvi put obelodanjuje podatak da se Zvicer, koji slovi za vođu kavačkog klana, služi tuđim identitetom i da pod imenom Josip Babić nesmetano putuje Evropom.

Na tom snimku, vidi se spisak visokopozicioniranih članova klana, na kojem se nalaze: Davorin Baltić, Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Dragan Knežević, Predrag Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović i Vladimir Roganović. Takođe, objavljene su i njihove fotografije, uglavnom one koje se nalaze u njihovim zvaničnim dokumentima i koje javnosti nisu dostupne.

Pokušali da mu ubiju suprugu

Jovan Vukotić, vođa škaljarskog klana, osumnjičen je da je pre tri godine u Kotoru pokušao da ubije Tamaru Zvicer, suprugu jednog od vođa suparničkog kavačkog klana, saopštila je crnogorska policija.

Policija je protiv njega podnela krivičnu prijavu tužilaštvu u Podgorici zbog sumnje da je u maju 2016. godine u naselju Dobrota u Kotoru pucao na Tamaru Zvicer.

On je, prema navodima crnogorske policije, svojim automobilom marke "Audi" podgoričke registracije preprečio put kolima Tamare Zvicer i pucao iz pištolja u nju. Nije, međutim, pogodio ni nju ni njen automobil, već drugo vozilo koje je bilo parkirano u blizini.

U tom trenutku sa njim se u kolima nalazio i njegov otac Veselin Vukotić, dok je sa Zvicer u kolima bila njena maloletna ćerka.

Međutim, tužilaštvo u Crnoj Gori je u septembru prošle godine pokrenulo istragu kako bi ispitalo da li je supruga Radoja Zvicera, Tamara Zvicer, lažno optužila navodne vođe kavačkog klana.

Istraga je pokrenuta zbog sumnje da je ona lažno svedočila o pokušaju ubistva i navodno lažno optužila Jovana Vukotića, navodnog vođu škaljarskog klana, da je pucao na nju.

Video: Napadači na Zvicera hteli da zbrišu u Moldaviju: Uhvaćeni naoružani do zuba, ovako su im ušli u trag

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    21. april 2021 | 11:26

    Niti manje drzave niti vise klanova,svaki stanovnik u nekom klanu

  • Aca

    21. april 2021 | 10:31

    Milovi poslusnici!!!

  • Neko

    21. april 2021 | 10:48

    To za pokusaj likvidacije Tamare nije istina!Ona je to izmislila.Zena ne treba da se mesa u ovakve price vec treba da decu skloni od tatinih poslova Nije ona nikakva heroina, vec luda zena koja gura nos tamo gde joj nije mesto

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA