≫ 

Učenik zakasnio na čas, profesor mu rekao da je "moron, idiot, budala": Sad od države dobija odštetu

Nakon prijave profesor je u razredu rekao: “Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Direktor me zvao jer sam uvredio neke učenike. Ne znate vi šta su uvrede, ali videćete šta su uvrede”

  • 4
Profesor se dere na učenika, učitelj Foto-ilustracija: Shutterstock

Zahvaljujući upornom ocu policajcu, učitelji više neće smeti ni u "pedagoške svrhe" da vređaju učenike, već će se morati s dužnim poštovanjem odnositi prema njihovom dignitetu i moralnom integritetu vodeći računa posebno o osetljivijima, piše u subotu Večernji list.

Moramo promeniti pristup učiteljskom maltretiranju učenika i u škole da uvedemo efikasne mehanizme zaštite učenika od učitelja, presudio je Evropski sud za ljudska prava. Hrvatska bivšem srednjoškolcu mora da plati 7.500 evra i još 650 evra za troškove postupka.

Učenik je bio u grupi koja je zakasnila na čas pa je profesor matematike R. V. vikao uz izraze: "Moron, idiot, budala, seljačina, glupi žandar". Nakon prijave u razredu je rekao: “Kad kažeš budali da je budala, to nije za njega uvreda. Direktor me zvao jer sam uvredio neke učenike. Ne znate vi šta su uvrede, ali videćete šta su uvrede”. Kad je osam dana kasnije učenik okrenuo pogrešnu stranicu u knjizi, R. V. mu je rekao: “Budalo, ne tu stranicu. Nisam hteo da te uvredim, jer znam da ćeš zvati tatu".

Učeniku dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj

Učenik je zbog svega doživljenog prošao kroz psihološki tretman, dijagnostikovan mu je posttraumatski stresni poremećaj. Psiholog je zaključio da pati od akutnog anksioznog poremećaja i preporučio je povećanu podršku u školi. Bila je reč o dobrom učeniku iz funkcionalne porodice. To je rezultiralo lošim rezultatom na završnom ispitu iz matematike tako da učenik nije uspeo da upiše željene studije, navedeno je u zahtevu Evropskom sudu za ljudska prava.

Otac se obratio školi, ali i pravobraniteljki za decu, inspektoratu, policiji i Državnom tužilaštvu. Izvestio je i Ministarstvo obrazovanja, koje je slučaj prosledilo Agenciji za vaspitanje i obrazovanje. Agencija je preporučila da škola i otac razgovorom reše problem. Direktor je nakon sastanka s ocem izvestio Agenciju i pravobraniteljku za decu da je sukob rešen.

"Epitete" dobijaju posebno loši iz matematike

Ali, povodom krivične prijave, neki su učenici rekli da profesor zna da koristi neprimerene i uvredljive izraze, posebno prema lošijima iz matematike.

Sud je utvrdio i da hrvatske vlasti moraju da uspostave odgovarajuće mere kako bi “nedvosmisleno zabranile svako takvo ponašanje prema deci u svakom trenutku i u svim okolnostima, a time i osigurali nultu toleranciju na svako nasilje ili zlostavljanje u obrazovnim institucijama”, prenosi Večernji list.

Video: Telefoni u školi? Ne može! Evo šta su učenici morali da urade s njima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Рј38

    24. april 2021 | 16:04

    Баш ме интересује да ли су им и родитељи,бабе,деде још под "траумом", јер је у њихово време тај речник био разумљив,а код куће их чекали родитељи са још бољим васпитним мерама!!!

  • Strsljen

    24. april 2021 | 18:50

    Nekada se klecalo na kukuruzu i dobijalo od ucitelja prutom po zadnjici, jos nisi smeo kod kuce da se zalis, da ne dobijes batine i od oca. 😎

  • Teslina naslednica

    25. april 2021 | 00:22

    Eee, kada sam ja isla u skolu profesor ti udari samarcinu pa se okrenes tri puta oko svoje ose, onda odes kuci pa zagrejes stolicu da i na sledecem casu ne prodjes isto, sve sto danas mogu da kazem je hvala profesorima!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA