≫ 

Hrvatska produžila mere: Opet imaju više od 40 preminulih u jednom danu

Mere u Hrvatskoj će biti na snazi nedelju dana duže nego u Srbiji

  • 2
Hrvatska, korona virus, Zagreb Foto: Profimedia/Goran Kovacic/Pixsell / Xinhua News

Nacionalni štab civilne zaštite saopštio je da je u Hrvatskoj u poslednja 24 sata zabeleženo 2.007 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2. Preminula je 41 osoba, a ukupan broj aktivnih slučajeva danas iznosi 14.507.

Među njima je 2.237 pacijenata na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 253 pacijenta.

Od 25. februara 2020, kada je zabeležen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas zabeleženo je 332.183 slučajeva zaraze, a preminula je 7.081 osoba.

Direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravlje Krunoslav Capak rekao je da Hrvatska ove sedmice beleži 13,5 odsto manje novoobolelih nego prošle sedmice.

- Incidencija u RH na 100.000 stranovnika je 699,3. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj. Na lestvici zemalja EU Hrvatska je na 25. mestu. Stopa smrtnosti na milion stanovnika je 1734,8, što nas stavlja na 19. mesto na lestvici zemalja EU. Danas je udeo pozitivnih 21,6 u ukupno testiranim, a u zadnjih 14 dana je bio 23,7. HALMED je dobio 2.806 prijava sumnji na nuspojave na cepivo, od toga je 1.349 prijava za Fajzer, 217 za Modernu i 1238 za AstraZeneka cepivo - rekao je Capak.

Zbog celokupne situacije, doneta je odluka da mere u Hrvatskoj budu produžene.

- Iako je situacija nešto povoljnija, to ne znači da se možemo da se opustimo i popuštamo mere. Štab je do 15. maja produžio odluku koja se odnosi na okupljanja, rad prodavnica, javni prevoz i ograničenja prelaska granice. Izmene su tu za osobe koje u Hrvatsku dolaze iz EU ili šengenskog prostora, a ulazak im je omogućen na temelju brzog antigenskog testa, oni više neće morati da ponavljaju testiranje ako u Hrvatskoj ostaju duže od 10 dana - rekao je Davor Božinović i dodao da će to hoće li ga raditi, zavisi o zemljama u koje se vraćaju.

- Osobama koje su prebolele kovid, te su cepljene jednom dozom cepiva, imaće izuzeće od obaveze predočenja negativnog testa ili karantina. Štab je donio i 6 regionalnih odluka za Grad Zagreb, Šibensko kninsku županiju produženaa je važnost mera koje su na snazi do 15. maja. Za Zadarsku i Brodsko-posavskuj takođe, ali do 9. maja, za Zadarsku a do 16.maja za Brodsko posavsku. Imamo i ublažavanje mera u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Zabrana prodaje alkohola će biti od 22 do 6, a ne od 20 do 6 kao do sada. Radno vreme ugostiteljskih objekata će se moći odrediti u trajanju od 6 do 22 a ne do 20 sati. Nema više ograničenja za škole stranih jezika. U dolini Neretve se stavljaju van snage odluke za Metković, Ploče i Opuzen. Primenjuju se samo mere uvedene na nacionalnim odlukama - rekao je Božinović.

Video: Capak odgovara Hrvate da idu u Srbiju da se vakcinišu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doćilo

    30. april 2021 | 11:44

    Нек дођу у Србију на вакцину па нисмо далеко комшије смо.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA