Onkološkoj klinici u Zagrebu preti haos: Od tri radiologa, dva su na bolovanju, pacijenti ugorženi

U Klinici za tumore ostalo je samo tri radiologa, ali je dvoje njih na bolovanju.

  • 2
Bolesno dete, bolnica, devojčica Foto-ilustracija: Shutterstock

Onkološki pacijenti koji se leče na Klinici za tumore u KBC-u "Sestre milosrdnice" neće više moći da primaju adekvatnu i potrebnu negu na vreme jer će u Klinici od ponedeljka raditi samo jedan radiolog, ako se preostalo dvoje ne vrati s bolovanja, što je za Index potvrdio portparol Klinike za tumore dr. Ivan Milas.

Hrvatski mediji su prethodnih dana objavili da je tri radiologa nedavno dalo otkaz, a za to krive direktorku Kliničkog centra za dijagnostičku i intevrentnu radiologiju, Dijanu Zadravec.

U Klinici za tumore ostalo je samo tri radiologa, ali je dvoje njih na bolovanju.

- Od ponedjeljka nam ostaje samo jedan radiolog jer ih je dvoje na bolovanju. I ne znamo hoće li se vratiti do ponedeljka. Samim time biće nemoguće da se na vreme očitaju nalazi i to će dovesti do ogromnog problema i direktno će uticati na živote pacijenata.

Naime, ako se nalazi ne očitaju na vrieme, postavlja se pitanje oko aplikacije skupih lekova. Dakle, dolaziće do kašnjenja lečenja onkoloških pacijenata.

Da bi nastavili s lečenjem, onkološki pacijenti moraju na kontrolu na svaka 3 meseca. Samo s nalazima mogu dobiti odobrenje od HZZO-a za dalje korišćenje lekova za lečenje karcinoma i ako to ne budu, onda će i rezultati lečenja biti loši- rekao je dr. Ivan Milas.

On je dodao da je pacijentima nastoje već duže vreme da pomognu pa zovu druge bolnice i raspituju se o terminima za te pretrage i savetuju pacijente da se njima jave.

- Od ponedjeljka nam sledi drama, bez preterivanja. Mi po sistematizaciji treba da imamo 8 radiologa. A sad ostajemo sa njih troje, s tim da ih je dvoje na bolovanju, ne znam hoće li se vratiti u ponedjeljak.

Pacijentima smo rekli da imamo problem s osobljem i da probaju otići u druge zdravstvene ustanove, zovemo kolege u drugim bolnicama i nastojimo da im pomognemo i uputimo ih, evo juče sam jednu pacijenticu uputio u drugu bolnicu.

Do danas smo još uspevali da radimo, ali sad nam sledi težak period- rekao je dr. Milas.

Index je razgovarao i s radiologom Klinike za tumore koji im je potvrdio isto. On je istakao i da su već imali pritužbe od strane pacijenata jer ne mogu s tako malim brojem osoblja sve da odrade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    1. maj 2021 | 09:33

    Naravno,odose svi preko,zna se ko jedino ovde moze da opstane...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA