Ni HDZ ni SDP nemaju većinu u Zadru, sada sve zavisi od Ričarda

U brojnim javnim nastupima Enio Meštrović Ričard ponavljao je da njegov obraz i obraz njegove porodice nemaju cenu

  • 1
Enio Meštrović, aka Ričard Printscreen/Index.hr

Najveći dobitnik izbora u Zadru je performer Enio Meštrović, u kampanji poznatiji kao Ričard, koji drži ključnu polugu u formiranju buduće zadarske vlasti. Ričard je naime alter ego Meštrovića, poznatog i omiljenog zadarskog umetnika, humaniste i političkog aktiviste čije ime i lik zna svaki Zadranin.

Na temelju svih obrađenih glasova, velike koalicije okupljene oko HDZ-a i SDP-a neće moći samostalno da formiraju većinu u Gradskom veću bez Enija Meštrovića. Do Gradskog veća probija se još Domovinski pokret, a Most je završio malo ispod izbornog praga od pet odsto, piše Zadarski.hr.

Iz toga je sasvim jasno da je rezultat HDZ-ove koalicije od 34,61 odsto ispod očekivanja jer više ne mogu samostalno do većine u Gradskom veću, a SDP nije mogao više od 24,02 odsto jer je Meštrović uzeo senzacionalnih 21,85 posto. U mandatima to izgleda ovako: HDZ-ova koalicija 11, SDP-ova koalicija 8, lista Enija Meštrovića 7 i Domovinski pokret jedan mandat.

Pitanje dana u Zadru glasi: kome će se prikloniti Meštrović? U brojnim javnim nastupima, ali i u nezvaničnim razgovorima Meštrović je ponavljao da njegov obraz i obraz njegove porodice nemaju cenu. U izbornoj večeri Meštrović je odavao dojam čoveka kojem je laknulo u trenutku u kojem se činilo da neće u drugi krug sa Brankom Dukićem (38,47%), jer ga je pretekao Marko Vučetić (26,32%), dok je Meštrović ostao na 23,49 posto.

"Ričardov šou"

- Ma nije me ni briga za taj drugi krug. Bilo bi dobro, jer bi se Ričardov šou nastavio, ali u poslednjih godinu dana toliko mi se lepih stvari u umetnosti i životu uopšte dogodilo, da mi drugi krug ništa ne znači - rekao je u prvoj izjavi Enio Meštrović, piše Zadarski.hr.

Ipak, to nije odgovor na „pitanje svih pitanja”: ko može da računa na postizbornu koaliciju s Meštrovićem u Gradskom veću.

- Dajte mi malo vremena. Ali, ono što već sada mogu reći je ovo: svako ko „želi da me dobije na svoju stranu” moraće je**** da se potrudi!

Osim što ga doživljavaju kao sastavnim delom antihadezeovske političke scene, što od Meštrovića očekuju u SDP-u?

- Enio je kao takav nastupio iako je Ričard nastupio kao otuđena duša prototipa HDZ-ovca uz vola 90-tih godina. Mislim da je i taj ironijski element pridoneo raskrinkavanju onoga i onih politika koje su grad Zadar dovele u ovakvo stanje. Enio Meštrović je čovek kojeg od kojeg očekujemo podršku kao što bismo mu je i mi dali. Enio je integrisan u demokratiju i slobodu grada Zadra – izjavio je u ime koalicije koja ga je podržala u trci za gradonačelnika Marko Vučetić.

Što se njegovog rezultata tiče, Vučetić je, čini se, zadovoljan:

- Prema trenutnim rezultatima izgledno je da se u Zadru dogodila demokratska revolucija odnosno da Zadar 2021. godine započinje s jednim novim kalendarom, a to je demokratski kalendar. Grad Zadar je prestao biti utvrđenje HDZ-a i postao je slobodan grad. Danas je prvi dan slobode grada Zadra. Mi smo srećni i građani grada Zadra treba da budu srećni i ta naša politička sreća će postati sastavni deo javnih politika - zaključio je Vučetić očito očekujući dogovor s Meštrovićem.

Aktualni gradonačelnik Branko Dukić komentarisao je dosadašnje rezultate zahvaljujući se svim biračima koji su glasali za njega i HDZ.

- I dalje smo najveća štabna stranka u gradu Zadru i idemo dalje. Što se tiče mene, verovatno idem u drugi krug. Ko god bude u tom krugu, a za sada je to verovatno Marko Vučetić što su ankete i predviđale, tako da to nije ništa spektakularno. Inače, ankete govorile u našu korist, odnosno predviđale su našu pobedu u koju i ja verujem - rekao je Dukić.

(Telegraf.rs/Foto: Index)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA