Ko kome uleće u "intimni prostor": Bugarska traži pojašnjenje Milanovićeve izjave o S. Makedoniji

Milanović je početkom sedmice na Brdu kod Kranja izjavio da se Severna Makedonija "nalazi u nemogućoj poziciji" i da joj jedna članica Unije (Bugarska) ulazi u "intimni prostor"

  • 4
Slovenia Summit Foto: Tanjug/AP/Darko Bandić

Bugarska je preko ambasadorke Hrvatske u Sofiji Jasne Ognjanovac zatražila pojašnjenje izjave predsednika Zorana Milanovića na samitu Brdo-Brioni, da se zvanična Sofija meša u unutrašnje stvari Severne Makedonije, što je za tu zemlju, kažu, neprihvatljivo.

Milanović je početkom sedmice na Brdu kod Kranja izjavio da se Severna Makedonija "nalazi u nemogućoj poziciji" i da joj jedna članica Unije (Bugarska) ulazi u "intimni prostor" zahtevom da u udžbenicima istorije "svoju nacionalnu genezu definiše onako kako to traži susedna država".

Ambasadorka Ognjanovac pozvana je u bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova na razgovor tim povodom, prenela je makedonska agencija MIA.

Ognjanovac je u tom resoru primio generalni direktor za evropska pitanja Rumen Aleksandrov, koji joj je preneo da je izjava hrvatskog predsednika "neprihvatljiva i neopravdana".

Aleksandrov je ocenio da je to razočaravajuće "s obzirom na odličan bilateralni dijalog Zagreba i Sofije i jednoglasnost po nizu tema iz evropske i regionalne agende, ali i činjenice da su Bugarska i Hrvatska, kao susedi u regionu, prirodno povezani zajedničkim interesom za reformu, stabilizaciju i skoro integrisanje zemalja Zapadnog Balkana u EU".

Od Ognjanovac je zaraženo pojašnjenje razloga za takvu izjavu Milanovića, a ona se obavezala da će preneti bugarski stav zvaničnom Zagrebu.

Ona je tom prilikom istakla potrebu saradnje Bugarske i Hrvatske radi obezbeđivanja stabilnosti Zapadnog Balkana i evropske perspektive regiona.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trig

    20. maj 2021 | 10:22

    Cudo jedno,sporeckali se fasisti....

  • Mia

    20. maj 2021 | 10:11

    ja sam se sva potresla ... kako je to moguce ... pa krvate navodno svi susedi obozavaju ... po njihovo .... buhahahahhahha

  • miro

    20. maj 2021 | 14:58

    Komunisti bolje cutite Srbe to ne interesuje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA