Neobične pojave na nebu iznad Hrvatske zbunile meštane: Neki su zvali i hitne službe

Svetla su se videla iz Pule, Labina, Savudrije, Istre, a mnogi tvrde da su ih viđali i prethodnih večeri

  • 5
Nebo, Mesec, mrak, zvezde Foto: Pixabay.com

Čudna svetla koja se zadnjih dana vide na nebu iznad Pule i Istre zaintrigirala su, ali i zabrinula brojne građane koji su svoja viđenja prijavili popularnoj stranici Istramet.

Na njihovu objavu o dojavama ubrzo su se počela nizati svedočanstva o viđenjima. U samo sat vremena objavu je komentarisalo više od 200 ljudi, a mnogi su podelili svoja viđenja nepoznatih letećih objekata u obliku fotografija, ali i video snimaka, prenosi Glas Istre.

Svetla su se, sudeći po komentarima, videla iz Pule, Labina, iznad Bala, Savudrije, kod Suska, a mnogi su rekli da su ih videli i prethodnih večeri. Iako se na nekima jasno vidi da se radi o satelitima, neke su ipak drugačije.

- U ponedeljak oko 23:30 iznad Labina lančano svetlo cirka 10 do 15 svetlećih tela prošlo je prema Cresu - pisali su brojni svoja svedočanstva na Fejsbuk stranici Istrameta.

Najzanimljivija je možda jedna snimana iz barke, gde se lepo vidi kako nešto proleće na horizontu, ali i nekoliko njih na kojima se vide svetla narandžaste boje, a ne bele i u nizu kako inače izgledaju sateliti na nebu.

Stoga su se razvile teorije da su se sateliti zbog oblaka videli drugačije, da je reč o vojnim avionima i vojnim vežbama.

- Pa ako već objavljujete takve stvari, slobodno navedite šta je to po vama. Ovako mi se to čini kao objava u domenu 'zabava za mase', bez vrednosti prenesene informacije - prigovorila je na Fejsbuku Istrameta jedna korisnica, ali su joj oni odgovorili kako ni sami nisu sigurni.

- Pa kad ne znamo, neki su zvali 112, ne znaju ni oni - napisali su iz Istrameta.

Ipak kasnije su se pojavile informacije kako se radi o vojnim vežbama u italijanskoj Avijanu.

- Prilikom vežbanja stvaraju se jake mlazne potisne sile na avionu (F16) i zato imate ta svetla - napisao je Elvis Malagić, a Marisa Gasparini rekla je kako ona živi u Avijanu i kako može to da potvrdi.

- Obavestili su nas o tome što vi kažete! Tu non stop odlaze pa se vraćaju i tako celi dan i noć! Rekli su nam da su i Slovenski i Hrvatski avioni u tim vežbama - objasnila je ona.

Kasnije su i iz Istrameta kazali da smatraju kako neki od snimaka sigurno prikazuju satelite, ali se čini da su se na nebu odvijale i vojne vežbe. Na sredini Jadrana je, napominju, zona na kojoj se često održavaju vežbe NATO-a, a na "Flight radar" vidi se da su poslednjih dana ovde aktivni vojni avioni, prenosi Glas Istre.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Što se pravite ludi

    21. maj 2021 | 12:39

    NATO vežba strogoću.

  • Milorad

    21. maj 2021 | 21:09

    Ja sam pisao o tome, pre neko jutro. Probudim se u pola dva, vidim nema struje, izadjem napolje da vidim da li u celom gradu nema struje, kad pogledah u nebo lancano putuju svetlosne kugle, i to svaka naredna se pojavi upaljena i nastavlja niz. To se desavalo iznad Velike Plane. Ocekivao sam da ce se jos neko javiti, ali evo posle par dana pise se da je isti slucaj bio u Hrvatskoj u Puli i jos nekim mestima. Zasticeno nam nebo i Hrvatima do vraga. Vrsljaju nebom nad celim Balkanom, verovatno nas truju, i sad ce za koji dan kobajagi korona ponovo da krene.

  • Viksl

    21. maj 2021 | 13:09

    U NDH nista novo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA