Slovenija ulazi u "zelenu" fazu epidemije, ali će sačekati sa popuštanjem mera do sledeće nedelje

Kao razlog za oprez oko popuštanja mera Jelko Kacin je naveo prošli vikend kada je, nakon dugo vremena, opet bila dopuštena prisutnost publike na sportskim tribinama

  • 0
Slovenija, korona virus, koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Sloveniji je u poslednja 24 sata od 4.237 PCR testova potvrđeno 388 novih zaraza korona virusom, dok se nedeljni prosek zaraza u jednom danu spustio na 287, čime je zemlja ušla u "zelenu" fazu koja predviđa skoro potpuno popuštanje mera, ali to će prema najavama uslediti druge nedelje.

S padom proseka novozaraženih na manje od 300, Slovenija je ušla u zadnju "zelenu" fazu epidemije, no vladin koordinator za vakcinisanje Jelko Kacin najavio je da će vlada s mogućim popuštanjem mera pričekati iduću nedelju.

- Istina je da smo u zelenoj fazi, no preporuke epidemiologa vladi u pogledu popuštanja su konzervativna, to će pričekati iduću nedelju - kazao je Kacin.

Kao razlog za oprez oko popuštanja mera naveo je prošli vikend kada je, nakon dugo vremena, opet bila dopuštena prisutnost gledalaca na sportskim tribinama.

- Pokazalo se da je neke stvari, kad je reč o publici na sportskim stadionima, teško kontrolisati - kazao je Kacin, aludirajući na situaciju nakon utakmice u Mariboru između tamošnjeg fudbalskog prvoligaša i Mure iz Murske Sobote i ponašanje navijača oba kluba.

Najavio je mogućnost revidiranja odluke o publici na sportskim događajima pokaže li se da su takvi događaji, koji će se krajem nedelje održati u nekim regijama, izazvali lokalna izbijanja zaraze.

Epidemiološko stanje u Sloveniji i se dalje popravlja. U pogledu vakcina trenutno je zbog dolaska leta najveća potražnja za cepivom Džonson&Džonson s obzirom da jedna potrebna doza omogućava dovoljnu zaštitu za putovanja.

Do sada je najviše vakcinisanih Fajzerom i AstraZenekom, dok su najstabilnije nabavke Moderne, koja u strukturi nabavke vakcina predstavlja najmanji postotak.

Slovenačka vlada objavila je da je u poslednja 24 sata potvrđeno 388 zaraza, 9,2 posto pozitivnih testova, a umrlo je petoro pacijenata. Trenutno je aktivno 5.033 slučajeva zaraze.

U bolnicama je trenutno 277 obolelih, što je 18 manje nego dan ranije, a na intenzivnom lečenju njih 85.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA