≫ 

Danas drugi krug lokalnih izbora u Hrvatskoj: Pod jednim uslovom moguće je i treće glasanje

Biračka mesta se otvaraju danas u 7, a biće zatvorena u 19 sati, kada se završava i izborna ćutnja

  • 0
Izbori Hrvatska, glasačka kutija Foto-ilustracija: Shutterstock, Pixabay

U Hrvatskoj se danas održava drugi krug lokalnih izbora, nakon kojih će biti jasno ko će naredne četiri godine biti gradonačelnik u četiri najveća grada - Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osjeku, ali i Vukovaru, Varaždinu, Puli i Sisku.

U drugom krugu birači će izabrati 14 župana, gradonačelnika Zagreba, koji ima status županije, 56 gradonačelnika i 87 opšinskih načelnika.

Drugi krug održava se danas u 432 grada i opšine, na gotovo 5500 biračkih mjesta. Pravo glasa ima 3 miliona 231 hiljadu birača.

Birače će na glasačkim listićima dočekati imena dva kandidata. Redosled zavisi od toga koliko su kandidati glasova dobili u prvom krugu, koji je održan 16. maja i više ne vredi pravilo abecednog reda.

Moguć i treći izborni krug

Pobedu će odneti onaj kandidat koji bude imao najveću podršku glasača. Međutim, ukoliko dva kandidata dobiju jednak broj glasova, održaće se i treći izborni krug. Pravo glasa imaju svi punoletni građani sa prebivalištem u jedinici čiji se načelnik, gradonačelnik ili župan bira.

Glasanje je moguće samo u mestu prebivališta, a glasanje u nekom drugom mestu ili inostranstvu nije dozvoljeno.

Biračka mesta se otvaraju danas u 7, a biće zatvorena u 19 sati, kada se završava i izborna ćutnja, piše Index.

Epidemiološke mere

Iako su epidemiološke prilike znatno povoljnije u Hrvatskoj nego pre 14 dana, na izborima će važiti iste mere zaštite koje su bile na snazi i u prvom krugu. Dakle, maske će biti obavezne, a birači će morati i da poštuju fizičku distancu od dva metara.

Preporučljivo je i da građani ponesu svoje olovke na glasanje, da se po dolasku obavezno dezinfikuju ruke, a preporučljivo je da se zadržavanje na biračkom mestu svede na minimum.

Glasanje će biti omogućeno i onima koji su trenutno inficirani ili su u samoizolaciji zbog korona virusa.

Izbore će danas nadgledati 8334 posmatrača, većinu njih predlažu političke stranke i nevladine organizacije.

Prve rezultate drugog izbornog kruga Državno izborno poverenstvo (DIP) objaviće na svojoj stranici u 20 sati, a osvežavaće ih na svakih 10 minuta. Očekuje se da će u 20 sati biti obrađeno oko 50 odsto biračkih mesta, a oko 21 sat biće obrađeno oko 90 odsto, kažu iz DIP-a.

Podatke o odazivu biće objavljeni u 12 i u 17 sati.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA