Kako je ubijen profesor u Varaždinu? Postoji više verzija o početku sukoba, pretukle ga četiri osobe

Tri muškarca i devojka pretukli su ga nasred ulice, šutirali i udarali drvenom palicom o glavu. Njima je određen jednomesečni istražni zatvor

  • 1
Hrvatska, višestruko ubistvo, Igor Nađ ubijene Maja Josipa Tojagić Foto: Tanjug/FaH/ Damir Sencar

Brutalno ubistvo 35-godišnjeg profesora u Varaždinu šokiralo je Hrvatsku.

Profesor engleskog u Ekonomskoj školi u Varaždinu Nino Čengić (35) prebijen je u noći s petka na subotu u varaždinskom kvartu Graberje. Četiri osobe su ga napale i izudarale drvenim palicama i ostavile da leži na tlu, saopštila je policija. Pronašli su ga prolaznici, a potom je prevezen u varaždinsku bolnicu, gde je podlegao povredama.

Krivci su brzo pronađeni. Radi se o tri muškarca i devojci, a njima je određen jednomesečni istražni zatvor, potvrdio je portparol Županijskog državnog tužilaštva u Varaždinu Darko Galić.

Državno tužilaštvo Republike Hrvatske (DORH) navodi da je reč o ubistvu.

DORH se oglasio

DORH je u jučerašnjem saopštenju opisao šta se dogodilo kobne noći s petka na subotu.

- Županijsko državno tužilaštvo u Varaždinu je 31. maja sprovelo prvo ispitivanje četvoro uhapšenih hrvatskih državljana (1992, 1997, 2001. i 1995.) zbog osnovane sumnje na počinjenje krivičnih dela ubistva iz čl. 110. Krivičnog zakona i nedozvoljenog posedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih materija iz čl. 331. st. 1. KZ-a - piše DORH.

Onda su opisali tok napada.

- Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni 29-godišnjak 29. maja 2021. oko 4 sata, na ulici ispred prostorija jednog udruženja u Varaždinu, zadao veći broj udaraca 35-godišnjem oštećenom drvenom palicom u glavu te ga oborio na tlo, a osnovano se sumnja da su potom svi osumnjičeni nastavili da zadaju udarce rukama i nogama oštećenom u glavu, nakon čega su napustili mesto događaja, a telo oštećenog prekrili kartonskom ambalažom i uništili njegov mobilni - opisali su.

- Oštećeni je zadobio teške povrede glave od kojih je preminuo 30. maja 2021. godine. Postoji osnovana sumnja da je osumnjičena 24-godišnjakinja u svom stanu u Varaždinu neovlašćeno držala improvizovani pištolj i 293 komada municije raznog kalibra.

Državno tužilaštvo je predložilo da se protiv svih osumnjičenih odredi istražni zatvor zbog opasnosti od nedopuštenog uticaja na svedoke u postupku i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnih dela - kažu iz DORH-a.

Kako je došlo do sukoba?

Iako DORH ne navodi inicijale osumnjičenih, kako nezvanično saznaje Varaždinski, u incidentu su učestvovali A. G. (24), I. G. (20), I. V. (29) i D. Ž. (25). Prvih troje je iz Varaždina, a četvrta osoba je s područja Međimurske županije. Koja je tačno bila uloga svakoga od njih u usmrćivanju 35-godišnjeg profesora, utvrdiće se tokom istrage te kasnije u krivičnom postupku.

Lokalni portal Varaždinske vijesti navodi da se I. V. (29) inače predstavlja kao "El patron" Kulturane. Reč je o udruženju koje deluje u istoimenom prostoru iznajmljenom u gradskoj sportskoj dvorani Graberje, ispred kojeg su zapaljene sveće u znak sećanja na tragično stradalog profesora.

Hrvatska policija Hrvatska policija / Foto: Tanjug/AP

Priča o početku sukoba nije najjasnija. Kako pišu Varaždinske vijesti, osumnjičeni su se družili u Kulturani. Isti portal navodi kako je do sukoba došlo kad je Čengić zatražio od okupljenih da se smire. To su, navodi dalje ovaj portal, često znali tražiti i stanari okolnih zgrada. Dodaju i da je policija već ranije znala da interveniše te dodaju da je udruženju pretio raskid zakupa gradskog prostora u kojem se nalaze, a ispred kojeg se napad dogodio. To je jedna verzija.

HRT nezvanično objavio drugačiju priču

Prema nešto drugačijoj verziji, koju je posle podne objavio HRT, tokom večeri došlo je do sukoba 35-godišnjeg Čengića i napadača u prostorijama udruženja.

Prema informacijama koje je dobio HRT-ov portal iz nezvaničnih izvora, navodno je u klubu varaždinskog udruženja došlo do nesuglasica između vidno alkoholisanog 35-godišnjeg profesora i četvoro okrivljenih, pri čemu je alkoholisani 35-godišnjak navodno provocirao, zbog čega su ga okrivljeni izbacili iz kluba.

Profesor je potom navodno pozvao policiju, koja je došla i otišla, a četvorka ga je nakon odlaska policije fizički napala i nanela mu teške povrede od kojih je na kraju i preminuo.

Lokalni portal Varaždinski.hr juče je objavio je da je profesor zvao policiju jer su okupljeni kršili epidemiološke mere.

Budući da se svaka verzija u nečemu razlikuje od druge, sigurno je da nijedna nije u potpunosti tačna, prenosi Index.hr.

Napad je bio brutalan

No, činjenica je da je napad bio brutalan. U gluvo doba noći tri mladića i devojka zverski su premlatili 35-godišnjeg Čengića i ostavili ga da leži dok ga nisu našli prolaznici i obavestili policiju. Muškarac je umro od posledica premlaćivanja, no pitanje je kako bi sve prošlo da su napadači barem nazvali Hitnu pomoć nakon što su ga pretukli. Pored toga, razbili su njegov mobilni, možda upravo s namerom da nikoga ne može da pozove. Pretučenog muškarca na kraju su prekrili kartonom, verovatno da bi bio teže uočljiv u noći retkim prolaznicima.

DORH je kratko opisao napad, ali se juče nezvanično saznalo da je napad bio brutalan i zverski. Prema informacijama HRT-a, napadači su krenuli sa šamaranjem, a tukli su ga navodno i katancem za bicikl te palicom po glavi, pa i udarali nogama. Zatim su mu razbili mobilni, uništili dokumente i uzeli patike, a na kraju su se i pomokrili na njega. Navodno je jedna od okrivljenih osoba sve to snimala mobilnim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baja

    1. jun 2021 | 14:59

    Fasizam vec odavno na pragu i treba se borit protiv njega.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA