• 43

Ovako će izgledati Karadžićevi dani na robiji: Kakav je kućni red u ozloglašenom britanskom zatvoru

Karadžić je iz Holandije prošle nedelje stigao u Veliku Britaniju, gde će služiti ostatak doživotne kazne

  • 43
Ostrvo Vajt zatvor Parkhurst, Radovan Karadžić

Foto: Profimedia/Tony Margiocchi / Avalon, Tanjug/AP

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić prebačen je prošle nedelje iz zatvora u Hagu u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmuta. 

Zatvor na ostvu Vajt spada u institucije sa najvećim stepenom bezbednosti u kome dugogodišnje kazne zatvora služe osuđenici za najteža krivična dela. On će u njemu služiti doživotnu kaznu zatvora u kome važe stroga pravila kućnog reda kojih će i bivši predsednik Republike Srpske morati da poštuje.

Kada je Karadžić stigao u ovaj zatvor dobio je sopstveni kod za pozive koji se odmah aktivira, kako bi svoje najbliže obavestio da je stigao. Ukoliko on ne može da telefonira, uprava zatvora stupa u kontakt sa porodicom i u njegovo ime ih obaveštava da je stigao u pritvor. On je onda prema protokolu o prijemu zatvorenika obavio razgovor sa nekim od medicinskih radnika kojima je trebalo detaljno da opiše svoje zdravstvene probleme ukoliko ih ima, kako bi mogao da nastavi sa lečenjem.

Njega su zatim upoznali sa svim pravima koja ima tokom boravka, o mogućim posetama porodice i dnevnom redu koji će morati da poštuje.

Ostrvo Vajt zatvor Parkhurst

Foto: Profimedia/Tony Margiocchi / Avalon

Kućni red 

Zatvorenicima nije dozvoljeno da tokom dana ne rade ništa. Oni moraju ili da rade ili da vreme provode trenirajući neki sport ili učeći.

Ćelije se otključavaju u 7:45 ujutru, kada zatvorenici dobijaju doručak i medicinsku terapiju ukoliko im je potrebna. Pola sata kasnije otvaraju se vrata dvorišta, kada počinje jutarnje vežbanje koje je obavezno za sve zatvorenike.

U 9 ujutru kreću na posao, a zatvorenicima je, u zavisnosti od toga kako odluče, omogućeno sortiranje i recikliranje otpada, rad u tekstilnoj industriji ili uzgajanje cveća i povrća, prenosi Country press.

U 11:45 radnici odlaze na ručak, a zatim se do pola dva zaključavaju u svoje ćelije kako bi odmorili. Nakon pauze vraćaju se na posao, a u 16:45 njihov radni dan je završen.

Nakon napornog radnog dana vreme je za večeru, a u šest popodne puštaju ih iz ćelija kako bi se malo družili, telefonirali sa porodicom i okupali. Već u pola 8 gase se svetla i zatvaraju ćelije.

Karadžiću će tokom boravka na ostrvu Vajt moći da koristi zatvorsku biblioteku i teretanu koje su osuđenicima omiljeno mesto za razonodu.

On se u telefonskom razgovoru svojoj kćerki Sonji požalio da je smešten u zgradu punu kancerogenog azbesta, međutim portparol ministarstva pravde Velike Britanije je rekao da to "nije tačno i da zatvori u Ujedinjenom Kraljevstvu ispunjavaju zdravstvene i bezbednosne standarde."

Karadžić će u ovom zatvoru služiti doživotnu kaznu zatvora zbog optužbi da je učestvovao u zločinima u Srebrenici i zločinima protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja. On je prvobitno osuđen na 40 godina zatvora, međutim kasnije mu je ova presuda preinačena na doživotnu robiju.

Video: Prva reakcija Radovana Karadžića nakon izricanja presude

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nnidza

    Ljut sam i besan što se na vreme nisu sklonili u Rusiju. Ko god je otišao nikada nije bio isporučen. A ovi bi mogli samo da sanjaju o nasladjivanju...

  • Viki

    Pa on je star covek, kako da radi.

  • Miško

    Sigurno da je mnogo bolje nego u Manjači... Neka bude srećan i ćuti...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima