≫ 

Crkva u Fatinom dvorištu je srušena, ali to nije njen kraj: Uz blagoslov mitropolita "živeće" drugde

Dobijen je blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i pristupilo se izmeštanju crkve Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja

Crkva Konjević Polje Foto: Tanjug/AP/Slađan Tomić

Radovi u Konjević Polju kod Bratunca u vezi sa izmeštanjem crkve Usekovanja glave Svetog Jovana Krstitelja danas će biti završeni i lokacija uređena, izjavio je vlasnik jedne bratunačke firme Danko Mirović, preneli su banjalučki mediji.

Reč je o crkvi koja je bila izgrađena na imovini Fate Orlović, koju je ona bila prinuđena da napusti tokom rata u periodu 1992 - 1995. godine, navode "Nezavisne novine".

Mirović je rekao da je dobijen blagoslov mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma i da se pristupilo izmeštanju crkve, prenela je RTRS.

- Bez blagoslova niko nije hteo da pristupi radovima. Ovo nije rušenje nego izmeštanje crkve jer se materijal odvozi u Bratunac na lokaciju gde će se graditi novi hram korišćenjem dela ovog materijala koji je upotrebljiv - objasnio je Mirović.

Uklanjanje crkve, izgrađene u dvorištu Fate Orlović, u Konjević Polju, kod Bratunca, počelo je rano jutros, potvrdio je Rusmir Karkin, zastupnik porodice Orlović.

Tužbu sa zahtevom za uklanjanje crkve podnela je Fata Orlović, a rok za izvršenje sudske odluke bio je 1. april prošle godine.

Rok nije bio ispoštovan zbog epidemije virusa korona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    5. jun 2021 | 15:01

    Možemo li mi onda da srušimo onu dzamiju u centru Niša?Na čijoj je dedovini ona podignuta?Hvala Bogu,oni koji su je pravili davno su otišli,pa zašto bi minaret stajao u centru Konstantinovog grada?Da se razumemo,ne podržavam da se na tudjoj zemlji gradi bilo šta,pa ni pravoslavna svetinja,ali svašta bi onda moglo biti rušeno po toj logici.Ova crkva je samo manjim delom na imanju dotične gospodje,a ponudjeno joj je i obeštećenje.Odbila,njeno pravo,ali manite nas priča o suživotu i bratskoj ljubavi sa takvima.

  • Zvele

    5. jun 2021 | 15:52

    E Fato Fato pradedovi ti se u grobu prevrću.Da li znate svoje korene....

  • Miroslav

    5. jun 2021 | 15:02

    Ja se pitam ,koja je to pametna glava dala blagoslov da se crkva pravi na muslimanskom imanju?Sad je ruše!!Koliko to košta a koliko je gladnog naroda!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA