• 2

Luka je preminuo pre 13 godina, imao je samo 18: Pretukli su ga iz dosade dok je čekao autobus

, Telegraf

Njegove ubice su dobile minorne kazne, a deo njih je nastavio sa zločinima

  • 2
Luka Ritz

Foto: Privatni arhiv/Index ustupljeni materija

Prošlo je 13 godina od smrti Luke Ritza, 18-godišnjeg maturanta Grafičke škole u Zagrebu, koji je preminuo od posledica batina 12. juna 2008. godine.

Nasilnici koji su ga brutalno premlatili kasnije su priznali kako su to učinili iz čiste dosade.

On je te kobne večeri čekao autobus s prijateljem kada su im prvo prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su im zatražili novac i cigarete. Nakon toga, kako su rekli u zagrebačkoj policiji, 16-godišnjak je Luku Ritza bez ikakvog povoda fizički napao dok je sedeo na rubu šetališta, te je mladić pao na ulicu.

Zatim su 16-godišnjak i 17-godišnjak nastavili da ga udaraju, a u jednom trenutku Luka se pridigao i pokušao da pobegne. Međutim, tada ga je drugi 17-godišnjak opet srušio na tlo pa su on i 16-godišnjak nastavili da ga udaraju.

Luka je preminuo 12 dana kasnije.

Napadači dobili slabe kazne

Njegove ubice su dobile minorne kazne, a deo njih je nastavio sa zločinima.

Luku su napala trojica 17-godišnjaka, K. M, R. L. i M. K, te 16-godišnji J. J. i 18-godišnji S. Š. Policiji je trebalo pet meseci da pronađe napadače, koji su kasnije osuđeni na gotovo nikakve kazne, a samo je jedan završio u zatvoru, na devet meseci, prenosi Index.

Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen, drugooptuženi R. L. osuđen je na godinu i po dana zatvora, ali je pušten na slobodu već nakon devet meseci zatvora u Požegi, a trećeoptuženi M. K. osuđen je na vaspitne mere, odnosno odlazak u popravni dom.

Protiv prvooptuženog J. J. postupak je obustavljen zato što je za vreme procesa već bio upućen na izdržavanje vaspitne mere u ustanovi, pa se smatralo kako je time svrha kažnjavanja ispunjena. Drugooptuženi R. L. osuđen je za nanošenje teških telesnih povreda sa smrtnom posledicom i nasilničko ponašanje, dok je trećeoptuženi M. K. osuđen samo za nasilničko ponašanje.

Lukino ime postalo je simbol za borbu protiv nasilja, a svake se godine u junu, počevši od 2009. nagrađuju osnovne i srednje škole u Hrvatskoj te njihovi učenici za promociju tolerancije i škole bez nasilja.

Luka Ritz posthumno je odlikovan nagradom Ponos Hrvatske.

(Telegraf.rs/Foto: Index.hr)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alan Ford

    To vam je EU i Hrvatska demokracija i sigurni gradjani kako mnogi politicari stalno govore. Za mene licno je to divlji zapad vec odavno.

  • mrki

    zakon samo u svoje ruke jednog po jednog

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima