≫ 

Završena rasprava o opozivu ministra Leposavića, glasanje sutra

Obrazlažući predlog za smenu Leposavića u Skupštini, Krivokapić je poručio da je doneo odluku za budućnost svih građana i dodao da je razočaran i time što je ministar odbio da prihvati ličnu odgovornost

  • 13
Vladimir Leposavić Crna Gora

Foto: Tanjug/AP

Skupština Crne Gore, bez prisustva poslanika najuticajnije opozicione DPS Mila Ðukanovića, završila je danas raspravu o zahtevu premijera Zdravka Krivokapića za razrešenje ministra pravde Vladimira Leposavića zbog navodnog negiranja genocida u Srebrenici.

Glasanje o ovom zahtevu, kao i o novoj rezoluciji o zabrani negiranja genocida u Srebrenici, zakazano je za sutra popodne.

Sudeći prema najavama u gotovo sedmočasovnoj raspravi u parlamentu neće biti većine za izglasavanje opoziva Leposavića, osim ako se ne pojave poslanici DPS, koji bi svojim glasovima podržali zahtev premijera.

U današnjoj raspravi poslanici najuticajnijeg vladajućeg Demokratskog fronta i Demokrata potvrdili su da neće glasati za opoziv ministra.

Premijer Zdravko Krivokapić izjavio je na početku sednice da ostaje pri svom zahtevu, a u raspravi su gotovo podjednako kritikovani ministar Leposavić i premijer Krivokapić, zbog njegove "apostolske vlade", koja se bez prethodnih konsultacija sa parlamentarnom većinom, tako olako odriče "jednog od apostola", kojeg je sam izabrao.

I poslanici pozicije i opozicije pozivali su Krivokapića da umesto opoziva Leposavića traži izglasavanje poverenja njemu i njegovoj vladi.

U raspravi je pominjana i predložena rezolucija o Srebrenici o kojoj je već raspravljano u parlamentu, Temeljnom ugovoru sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ali i o samim događajima u Srebrenici tokom poslednjeg rata.

Neprijatan događaj

 

Poslanik Nove srpske demokratije Slaven Radunović rekao je da je današnja sednica neprijatan događaj.

- Treba da zabrine što je ishitrenim postupkom premijera on doveo da se to više tiče njega nego Leposavića - rekao je Radunović, uz obrazloženje da je to zato što premijer nije obezbedio podršku većine u parlamentu.

Premijer je otvorio Pandorinu kutiju tražeći podršku Demokratske partije socijalista da se smeni Leposavić, rekao je Radunnović i upitao šta će biti ako ta partija ne prekine bojkot i Leposavić ne bude smenjen zbog nedostatka glasova.

- Nećete valjda da napravite presedan i da kažete: ''Nema veze što nije smenjen Leposavić, nastavljam da vodim ovu vladu". Valjda to nećemo čuti" - rekao je Radunović.

Premijer obrnuo igricu

 

Poslanik opozicione Socijaldemokratske partije Raško Konjević naglasio je da je premijer "potpuno obrnuo igricu".

- Došli ste u poziciju da vas 90 odsto parlamentarne većine ne podržava, da vam podrška onih za koje ste rekli da su ostavili "sprženu zemlju" odgovara. Zamislite apsurda - rekao je Konjević.

Smatra da premijer Krivokapić treba da podnese ostavku.

- Ne poznaje teorija ni praksa da ostanete na čelu vlade u kojoj su većina i opozicija promenili poziciju - rekao je Konjević.

Civilizovani aspekt parlamentarne demokratije, prema njegovim rečima, poznaje jedino da premijer podnese ostavku u ovoj situaciji.

- Čiji ste vi premijer? Ove vlade očigledno niste. Za vaš predlog 90 odsto parlamentarne većine neće dati podršku, a vi mislite da budete naš premijer. Nije logično. Dolazite u situaciju da vas niko ne želi za premijera, a da ste vi na toj poziciju - naveo je, između ostalog, Konjević.

Podršku inicijativi Krivokapića najavili su predstavnici opozicionih partija.

Demokratska Crna Gora saopštila je da ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine, ta partija neće sa Demokratskom partijom socijalista učestvovati u smeni ministra pravde, dok su iz Ure Dritana Abazovića najavili podršku inicijativi Krivokapića.

Poslanici DPS-a bojkotuju rad parlamenta, i još nije poznato da li će biti u sali kada se bude glasalo o razrešenju Leposavića.

Video: Cirkus u CG parlamentu: Sevale varnice zbog odluke da se ne otvori granica sa Srbijom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hogar

    16. jun 2021 | 16:59

    Leposavicu Srbine..... nedaj fukari nista..... a Srbija da ti pomogne ako pozelis da zivis u Srbiji

  • PIXY

    16. jun 2021 | 15:47

    Karikatura od drzave,sa sve srbima i crnogorcima u njoj,isti su mi i jedni i drugi,ne daj boze da ih ima sest miliona,a ne 600.000

  • Perke

    16. jun 2021 | 16:28

    Najbolji ministar u CG...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA