≫ 

Zadovoljenje na sudu posle 14 godina: Zadarska bolnica mora da plati odštetu zbog greške na porođaju

Po presudi koja je još uvek nepravosnažna, bolnica će morati da plati kamatu od 2007. godine do danas, troškove postupka od 306.875 kuna (oko 5 miliona dinara), a dečaku do daljega da isplaćuje mesečnu rentu u iznosu od 4.800 kuna (oko 75.000 dinara)

  • 0
Porođaj, porađanje, porođajna sala, novorođenče, beba Foto-ilustracija: Shutterstock

Tačno 14 godina od tragičnog porođaja, tokom kog je zbog lekarske greške prekasno izveden carski rez, Opštinski sud u Zadru doneo je presudu po kojoj zadarska bolnica mora da isplati 1,5 miliona kuna (oko 23 miliona dinara) odštete porodici i dečaku koji je najveća žrtva nemara tog događaja iz aprila 2007. godine, navodi Slobodna Dalmacija.

Po presudi koja je još uvek nepravosnažna, bolnica će morati da plati kamatu od 2007. godine do danas, troškove postupka od 306.875 kuna (oko 5 miliona dinara), a dečaku do daljega da isplaćuje mesečnu rentu u iznosu od 4.800 kuna (oko 75.000 dinara).

Dečak je rođen u aprilu 2007. godine, malo pre ponoći, carskim rezom. Do tog trenutka majka je imala uredan tok trudnoće pa je u 39. nedelji upućena na Odeljenje ginekologije zbog nadzora zbog promena u CTG zapisu. Na Odeljenju je u CTG zapisu od 16.50 sati bio vidljiv pad otkucaja srca deteta uz lošu cirkulaciju, u 19.45 sati daleko jači pad otkucaja srca deteta, a posebno od 21.25 sati nadalje.

- Dežurni ginekolozi, međutim, nisu uočili problem ili su uočili, ali nisu preduzeli ni jednu medicinsku radnju u skladu sa pravilima medicinske struke, koja bi omogućila da kod novorođenčeta ne nastupi hipoksija, nego su se odlučili na hitan carski rez tek u 23.45 sati.

Beba se gušila 7 sati u majčinoj utrobi

Dete je tada rođeno, nakon sedam sati gušenja u majčinoj utrobi, što je dovelo do teškog i trajnog pogoršanja zdravstvenog stanja. Tokom porođaja nastupile su teške hipoksijsko-ishemijske promene i edem mozga, zbog čega je dečak nakon rođenja reanimiran, što je dovelo do trajnih posledica po njegovo zdravlje - stoji u presudi.

Tokom postupka, veštak s Medicinskog fakulteta u Zagrebu ocenio je da je odluka o sprovođenju carskog reza donesena prekasno, zbog čega je došlo do stanja fetalne patnje, odnosno "razvoja asfiksije zbog zatezanja pupčane vrpce oko vrata i opsežnog oštećenja mozga čije su posledice trajno prisutne i nepopravljive".

U bolnici su se branili kako su bili preduzeti svi standardni medicinski postupci kod prijema trudnice, nalaz je bio uredan s manjim odstupanjima koji se, prema njihovom viđenju, ne mogu tretirati kao ozbiljne teškoće. Sve je upućivalo na to da će se žena uspešno poroditi prirodnim putem, ali je nakon neuspešnog pokušaja sproveden hitan carski rez.

Odluka doneta prekasno

Neželjeni ishod, prema bolnici, nastao je kao posledica akutne hipoksije i kompresije pupčane vrpce, a ne kao posledica hronične hipoksije koja je trajala satima. Međutim, iz nalaza i mišljenja veštaka Medicinskog fakulteta u Zagrebu proizlazi da je odluka o sprovođenju carskog reza donesena prekasno.

Prvi veštak je na sudu rekao da je porođaj učinjen po pravilima struke, ali je na dodatnom ročištu ponovo saslušana pa je potvrdila da najverovatnije dete ne bi bilo u ovakvom stanju da je porođaj učinjen odmah kod prijema.

Zbog tih kontradiktornih izjava angažovan je novi veštak s Medicinskog fakulteta u Zagrebu, koji je rekao da je odluka o sprovođenju carskog reza donesena prekasno, zbog čega je došlo do stanja fetalne patnje, odnosno razvoja asfiksije zbog zatezanja pupčane vrpce oko vrata o opsežnog oštećenja mozga čije su posledice trajno prisutne i nepopravljive".

Video: Nastavlja se suđenje za ubistvo Miloša Mileusnića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA