≫ 

Slavonski Brod treći najzagađeniji grad u Evropi po kvalitetu vazduha: Ništa bolje nije ni u Zagrebu

Tri grada s najčistijim vazduhom u Evropi su Umea u Švedskoj (3,7), Tampere u Finskoj (3,8 mikrograma) i Funčal (4,2) u Portugalu

  • 3
Zagađenje vazduha Foto: Tanjug/AP

Slavonski Brod treći je najzagađeniji grad u Evropi po kvalitetu vazduha, pokazuju novi podaci Evropske agencije za zaštitu životne sredine. Podaci pokazuju da više od polovine evropskih gradova i dalje ima problem sa zagađenjem vazduha uprkos smanjenju emisija štetnih gasova zbog karantina tokom pandemije korona virusa.

Najgora situacija je u istočnoj Evropi, gde je ugalj i dalje važan izvor energije. Najzagađeniji je vazduh u poljskom gradu Novi Sac gde je dvogodišnji prosek zagađenja sitnim lebdećim česticama veličine manje od 2,5 mikrometra (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27,3 mikrograma po metru kvadratnom.

Na drugom mestu jei itlijanska Kremona sa 25,9 mikrograma PM2,5 čestica po metru kvadratnom, a na trećem Slavonski Brod s 25,7 mikrograma PM2,5 čestica po metru kvadratnom.

Tri grada s najčistijim vazduhom u Evropi su Umea u Švedskoj (3,7), Tampere u Finskoj (3,8 mikrograma) i Funčal (4,2) u Portugalu.

Loše i u Zagrebu

U Zagrebu dvogodišnji prosek zagađenja vazduha PM2,5 česticama iznosi 15,8 mikrograma po metru kvadratnom, što je loš kvalitet, a u Rijeci 10,6, što je umereno zagađenje, pokazuju poodaci Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

Agencija je analizirala podatke iz 323 evropska grada 2019. i 2020. i utvrdila da su u samo 127 njih količine lebdećih čestica PM 2,5 bile ispod količine koju preporučuje Svetska zdravstvena organizacija.

Te čestice na godišnjem nivou izazivaju u Evropi više od 400.000 preranih smrtnih slučajeva. Podaci EEA pokazuju dvogodišnji prosek i dostupni su samo za mesta u kojima se kvalitet vazduha konstantno prati pa zato neki evropski gradovi nisu uvršteni u analizu.

EEA navodi da su mere zatvaranja zbog pandemije dovele do velikog smanjenja količina štetnog gasa koji oslobađaju dizel motori, ali su količine sitnih čestica ostale visoke, piše Večernji.hr.

Stručnjaci evropske agencije objašnjavaju da je to zato što postoji mnogo više izvora lebdećih čestica od saobraćaja, uključujući grejanje, industriju i poljoprivredu.

- Premda se kvalitet vazduha zadnjih godina značajno poboljšao, zagađenje vazduha ostaje i dalje jako visoko u mnogim gradovima u Evropi - rekao je izvršni direktor EEA-e.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA