≫ 

Detalji lažne dojava o bombi u avionu koji je leteo za Split: Pretnja je bila na hrvatskom jeziku

Splitska vazdušna luka sve vrijeme bila je otvorena za promet putnika

  • 5
Avion Foto: Pixabay / Ilustracija

Nakon tri i po sata detaljnog pregleda aviona, putnika i prtljaga, nije potvrđena ranije primljena dojava o postavljenoj bombi u avionu koji je iz Praga stigao u Splitsaopštila je splitska policija.

Avion je sigurno izdvojen na za to predviđenu lokaciju, a svih 147 putnika i pet članova posade su ga napustili, javlja Slobodna dalmacija.

Stručnjaci Protiveksplozijskog odeljenja PU splitsko-dalmatinske obavili su detaljan pregled aviona, uz korišćenje tehničkih pomagala, kao i  službenih pasa za detekciju eksploziva, a splitska vazdušna luka sve vreme bila je otvorena za promet putnika.

Načelnik PU splitsko-dalmatinske Slobodan Marednić je ovim povodom, ispred centralne zgrade splitske policije, potvrdio da je dojava bila lažna.

- Odmah nakon prve dojave uspostavili smo liniju komuniciranja planiranu i treniranu za ovakve situacije, angažovali vatrogasce, hitnu i policiju. Pripremili sve za sigurno sletanje aviona. To je bio uvod u pregled putnika. Pregled je trajao tri i po sata. Angažovali smo sve rapoložive resurse, zadovoljan sam reakcijom svih uključenih. Avion je bio na letu Prag - Split, preuzela ga je Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe i sleteo je u Split - rekao je Marendić i dodao kako je avio bio u hrvatskom vazdušnom prostoru.

Na pitanje kome je stigla dojava, odgovorio je da se to još utvrđuje.

- To je deo kriminalističkog istraživanja. Pretnja je bila na hrvatskom jeziku, a mi smo je dobili od vazdušne luke Split - kazao je.

Kako je navedeno u petak popodne avion češke kompanije na relaciji Prag-Split sleteo je u Vazdušnu luku Split zbog dojave o bombi. Odmah po dojavi u standardni operativni postupak uključene su sve snage koje se inače nalaze u vazdušnoj luci: policija, vatrogasci i HMP, pa je pokrenuta procedura za sigurno sletanje letelice i putnika, ali i upućene dodatne policijske snage.

Kriminalističko istraživanje je u toku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    26. jun 2021 | 06:36

    Hrvatski jezik?! Idi begaj.

  • Др

    26. jun 2021 | 06:47

    Баш ме занима, како је то изгледало на ( непатвореном, аутохтоном) хрватском језику?

  • Ilija gromovnik

    26. jun 2021 | 09:14

    Koji to bre hrvatski makedonci govore bugarski hrvati bošnjaci crnogorci neli govore srpski

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA