≫ 

Zabranjen rad administratorima hrvatske Vikipedije: Širili lažne priče o Drugom svetskom ratu i NDH

Izvrtanje istorije odnosilo se godinama na negiranje zločina koje su počinili Hitlerovi fašisti i ustaše u toku Drugog svetskog rata

  • 18
Hrvatska Vikipedija Foto: hr.wikipedia.org, Pixabay

Posle gotovo deceniju upozoravanja stručnjaka iz Srbije, ali i iz regiona, o iskrivljavanju istine na Vikipedijinim stranicama u Hrvatskoj o Drugom svetskom ratu, ustašama i NDH, Fondacija Vikimedija zabranila je rad tamošnjoj grupi administratora, piše beogradska Politika.

Kako se navodi, u Proceni dezinformacija u Vikipediji na hrvatskom jeziku, koju je između februara i maja sproveo posebno angažovani spoljašnji stručnjak Fondacije Vikimedija, utvrđeno je da su hrvatski administratori pravljenjem lažnih naloga bitno menjali istorijske činjenice.

Izvrtanje istorije odnosilo se godinama na negiranje zločina koje su počinili Hitlerovi fašisti i ustaše u toku Drugog svetskog rata.

U izveštaju je navedeno da su ti administratori bili korisnici s nadimcima Spidi Gonzales i Roberta F., dok je glavni bio administrator koji se registrovao pod nadimkom Kubura.

Grupa je "namerno iskrivljavala sadržaj predstavljen u Vikipedijinim člancima na hrvatskom jeziku na način koji je odgovarao narativu političkih organizacija i grupa koje se uopšteno mogu definisati kao hrvatska radikalna desnica."

- Ova grupa je sistematski stvarala i uređivala članke koji sadrže neenciklopedijski sadržaj i očigledan istorijski revizionizam. Sadržaj se proširio i ostao na internetu toliko dugo da je stvorio mrežu zablude kojom je uticao na moralno i vrednosno prosuđivanje čitalaca na način koji je odgovarao ideoloskim stavovima grupe - navode u Vikimediji.

U izveštaju se ističe da je grupa administatora imala ciljeve da prikrije činjenicu da su fašisti i hrvatske ustaše počinili razne zločine u Drugom svetskom ratu, da negira ubistva i mučenja u logorima NDH, poput Jasenovca, i da lažira broj poginulih.

Za svoje navode koristili su neproverene izvore i desničarske sajtove, kako bi stavovi izgledali što verodostojnije.

U delu Vikimedije u Srbiji ističu da se za taj problem znalo već neko vreme, ali da je bila potrebna detaljna istraga koja je trajala, kako bi se reagovalo sa najvišeg nivoa fondacije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miroslav

    26. jun 2021 | 12:06

    Pa šta drugo očekivati od naroda koji nema istoriju. Nastali od pokatoličenih Srba. I još kad izmišljaju neke njihove kraljeve koji nikad nisu postojali. Smešno.

  • Дража

    26. jun 2021 | 11:37

    Од свих Срба су најгори хрвати!

  • hogar

    26. jun 2021 | 12:08

    ustase usle u EU zahvaljunuci Nemcima i SAD... svi bivsi partneri iz 2 s. r. su sada zajedno u EU... najveci borci protiv Hitlera i nacista dobijaju nemoguce uslove za ulaxak u EU.... iako ni Rumunija, Bugarska Hrvatska a donekle i Slovenija nista nisu ispunili za ulazak ali su bili sa Nemcima u 2s.r. ..... ratovali su zajedno za Staljingrad a prosli su kako su prosli...... zato i. kazem EU je 4 RAJH...... upravo ono sto je i Hitler hteo, da li znate ko je bio. prvi kdant Nato snsga... opet Hitlerov general... sta reci vise... slucajnost

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA