≫ 

U Tvrdimićima vazduh iz košnica udišu kao lek: Pčele rade za naše zdravlje

Apiterapija pomaže u oporavku od virusnih infekcija disajnih organa

  • 0
Apiterapija Foto: J. Ž.

Ako imate problema sa bronhitisom, kašljem, sinusima drugim bolestima disajnih organa ili ste narušenog zdravlja, pravo je vreme da krenete na apiterapiju. Apiterapija je alternativni način lečenja. Postoji više vrsta, a api-inhalacija je jedna od njih.

Građani Istočnog Sarajeva i okoline imaju priliku da se inhaliraju u prvoj api inhalacionoj komori, koja je smeštena na izletištu na Tvrdimićima, kod Amfiteatra Beli vuk. Api inhalaciona komora, odnosno inhalacija vazduhom iz košnica jeste direktno udisanje lekovitog vazduha iz pčelinjih košnica putem inhalatora.

Ovaj posao pokrenuo je bračni par, Dragana i Nemanja Macan. Pčelarstvom se bave već 10 godina, a do pre godinu dana, jedina delatnost bila im je proizvodnja meda. Kako su došli na ideju za otvaranje api inhalacione komore priča Dragana Macan u razgovoru za Telegraf rs.

- Krajem 2019. godine sam po prvi put došla do saznanja o api komorama i odmah su me zainteresovale. Prve informacije do kojih sam došla, prva iskustva korisnika i vlasnika api komora su me oduševila, tako da se odmah razvila ideja o otvaranju jedne i u Istočnom Sarajevu - kaže nam Dragana.

Apiterapija Foto: J. Ž.

Tokom tretmana korisnik sedi u brvnari i putem inhalatora direktno udiše vazduh iz košnice. Ovakvim načinom inhaliranja unose se svi pčelinji proizvodi: med, polen i propolis, koji se smatra najjačim antibakterijskim sredstvom u prirodi. Zatim vosak, pčelinji otrov i matična mleč koja se čak naziva i eliksirom mladosti, odnosno unose se svi pčelinji proizvodi koji se koriste u lečenju raznih bolesti.

- Apiterapija je spoj ljubavi prema pčelama, znanja o pčelinjim proizvodima i dobročinstva koje se čini njihovom primenom. Ljudima koji su izgubili i zdravlje i nadu u oporavak, apiterapija je poput vere u nešto nadzemaljsko, jača od tableta, prirodnija od inekcija i mudrija od škrtih saveta - reči su mr sc. Žarka Stepanovića vodećeg doktora iz oblasti apiterapije u Srbiji.

Posebno je važno da je ovaj oblik lečenje dostupan u gradovima sa visokim stepenom zagađenja vazduha. A Sarajevo je često prvo po zagađenosti vazduha u svetu. Posledično, veliki broj osoba, pogotovo dece u ovom podneblju ima neke od respiratornih problema. Sve ovo podstaklo je bračni par Macan da se upuste u posao sa apiterapijom.

Deci prija terapija 

U Bosni i Hercegovini je do sada otvoren manji broj api komora, ali ovo je prva u okolini Istočnog Sarajeva i Sarajeva. Najveći broj korisnika su deca dobi od dve godine pa do tinejdžerskog uzrasta. Problemi sa kojima dolaze su uglavnom bronhitis, astma, alergija.

Apiterapija Foto: J. Ž.

- Naše dosadašnje kratko iskustvo je neverovatno i za mene samu neočekivano, jer deca sa npr. hroničnim bronhitisom prestaju nakon druge ili treće inhalacije da kašlju, te na kontroli kod doktora je stanje puno bolje, čak se može reći da se došlo i do potpunog izlečenja. To i jeste bio moj cilj i nada da će api terapija pružiti sigurnu alternativu danas kada svi počinjemo u velikoj meri sumnjati u zvaničnu medicinu - kaže Dragana za Telegraf.

Pored dece korisnici su i odrasli sa raznim zdravstvenim problemima, kao što su glavobolja, migrena, problem sa sinusima ili štitnom žlezdom. A na inhalacije dolaze i korisnici iz inostranstva koji odmaraju u ovim krajevima.

Važno je reći da se apiterapija preporučuje i zdravim osobama preventivno za jačanje imuniteta kao i sportistima, te da svi korisnici osećaju poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja.

- Nakon inhalacije, osećaj je kao da dišete punim plućima. Nisam imala zdravstvenih problema, ali odlučila sam da se inhaliram i svima bih preporučila. Doći ću ponovo, sigurno - samo je jedan od komentara zadovoljnih klijenata, koje smo zatekli na Tvrdimićima.

Api inhalaciona komora smeštena je na uzvišenju na nadmorskoj visini od oko 1.000 metara. Podneblje je okruženo gustom šumom, čistim nezagađenim vazduhom i odlično je stanište za pčele koje iz prirode sakupljaju najzdravije materije što inhalacije čini zaista delotvornim.

Takođe, ova lokacija je sama po sebi preporuka za izlazak iz grada u toku vrelih letnjih dana. Ali i u vremenu velikih magli, koje u jesenjem i zimskom periodu okuju Istočno Sarajevo i Sarajevo mesecima, ali u tim periodima na Tvrdimićima nema magle.

Čist planinski vazduh na Tvrdimićima, čini da se samim dolaskom osećamo bolje. I kada se još doda api terapija, poboljšanje sveukupnog zdravstvenog stanja je zagarantovano.

- Jedan tretman inhaliranja kod nas traje 40 minuta, a sprovodi se na način da se korisnik inhalira 20 minuta, pravi pauzu oko 15 minuta nakon čega se inhalira još 20 minuta. Potrebno je minimalno 10 do 15 terapija da bi se postiglo poboljšanje bilo koje vrst - priča Nemanja Macan za Telegraf.rs.

(Jelena Žerajić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA