≫ 

Eparhija zahumsko-hercegovačka upisana u registar verskih zajednica Crne Gore

Krivokapić je episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju uručio rešenje o upisu u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, saopšteno je iz Vlade.

  • 0
Zdravko Krivokapić primio je episkopa mileševskog Atanasija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija Foto: gov.me/S.Matić

Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom dobiće svoj svečani epilog, a time će i sve zlonamerne političke igre i intrige biti sasvim demaskirane i obesmišljene, izjavio je predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Zdravko Krivokapić primio je episkopa mileševskog Atanasija i zahumsko-hercegovačkog Dimitrija, prenosi RTCG.

Tema sastanka bila je upis Eparhije milešveske i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske, čiji se delovi protežu i na teritoriju države Crne Gore, u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica.

To je već učinjeno sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i Eparhijom budimljansko-nikšićkom, u skladu sa nedavno usvojenim Zakonom o slobodi veroispovesti.

Krivokapić je episkopu zahumsko-hercegovačkom Dimitriju uručio rešenje o upisu u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, saopšteno je iz Vlade.

Eparhija mileševska podnela je zahtev za upis u Jedinstvenu evidenciju. Njenim upisom sve eparhije SPC na teritoriji Crne Gore biće evidentirane u jedinstvenoj knjizi evidencije verskih zajednica.

Krivokapić je istakao je da će Vlada sve što je obeležila kao svoj cilj, to i ostvariti.

- Tako da će i Temeljni ugovor sa SPC, koji je prirodni nastavak procesa koji je otpočet donošenjem Zakona o slobodi veroispovesti, takođe dobiti svoj svečani epilog, a time i sve zlonamerne političke igre i intrige biti sasvim demaskirane i obesmišljene - poručio je Krivokapić.

Episkopi su se, kako se navodi, zahvalili premijeru i Vladi Crne Gore na spremnosti da reše pitanje Temeljnog ugovora države Crne Gore sa SPC.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA